In heel Brabant worden nieuwe plekken voor vluchtelingenopvang geopend. De gemeente Tilburg heeft echter nog geen plekken aangewezen waar vluchtelingen naar toe kunnen. In oktober komt de gemeente met een besluit.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, veiligheid en justitie) heeft twee weken geleden een oproep gedaan aan burgemeesters, wethouders en raadsleden. Hij vroeg of zij bereid zijn hun stad aan te bieden voor de opvang van vluchtelingen. Gemeenteraadsleden vonden dat gehoor geven aan de oproep past bij Tilburg als humane en gastvrije stad. Maar sindsdien is het stil.

In andere steden van Brabant zijn er wel vorderingen voor opvang van vluchtelingen. Zo is de huurperiode van de voormalige gevangenis De Boschpoort in Breda, bekend als de Koepel, verlengt tot oktober 2016. Sinds vorig jaar worden daar, door Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), vierhonderd vluchtelingen opgevangen.

Aanmeldpunt

Ook Budel heeft niet stil gezeten. Vluchtelingen kunnen zich nu registreren bij een extra aanmeldpunt in het asielzoekerscentrum. Meneer Kwak, huisarts van het asielzoekerscentrum in Budel, hoopt dat het aanmeldcentrum zoveel mogelijk mensen kan helpen. “Veel mensen bij ons hebben lang moeten wachten voordat ze zich konden registreren. Ik hoop dat de wachttijd voor vluchtelingen korter wordt”, aldus Kwak. Het aanmeldcentrum kan niet beoordelen of de vluchtelingen mogen blijven. Daar gaat de Immigratie- en Naturalisatie Dienst over.