Tilburg – SnowWorld in Zoetermeer gaat de langste piste in de skihal verlengen. De skihalexploitant  heeft na jarenlang discussiëren met de gemeenteraad eindelijk het groene licht gekregen. Een grote stap voor SnowWorld en voor de wintersport in Nederland. “De uitbreiding is gunstig voor het trainen van Skiën op hoog niveau in Nederland”, zegt Rens Kaster van Skischool Fiss.

De piste wordt met driehonderd meter verlengd. Het project gaat circa tien miljoen euro kosten. Voorheen was het de bedoeling dat er een geheel nieuwe vierde baan aangelegd zou worden. Deze zou ideaal zijn voor skitrainingen. Door te hoge kosten werd hiervan afgezien. “Een vierde baan zou een groot project zijn met een schans over het restaurant”, zegt Koos Hendriks, CEO van SnowWorld. “Uiteindelijk werd dit plan door alle randvoorwaarden van de gemeente die er tegenaan werden gegooid onuitvoerbaar.”

De voornaamste reden van de vele discussies was onenigheid van enkele partijen binnen de raad met leden van de gemeenteraad en het college van burgemeesters en wethouders.  Zij vinden dat de uitbouw van de Skihal tegen het algemeen belang van Zoetermeer ingaat. De gemeente zou meer energie moeten steken in het groen van Zoetermeer. “Vooral SP en Groenlinks waren er tegen. Hier zaten een aantal milieuredenen aan verbonden. Later werd bewezen dat dit project een vuilnisbelt weg gaat halen. Dit zorgde voor een einde van deze discussie.”

Tevreden skiërs

Het uitbreiden van de skihal zorgt naast een grotere baan voor het recreatief skiën, ook voor een betere accommodatie voor het trainen op niveau. “De grotere baan zorgt logischerwijs voor meer ruimte”, zegt Kaster. “Het is bij kleinere banen irritant dat je de hele tijd zo snel op en neer moet. Dit maakt het lastig om te trainen voor bijvoorbeeld de langere slalommen.”

Er wordt in Nederland na de wintersporttijd in het buitenland veel getraind in skihallen. Dit is niet altijd ideaal. Vaak verschillen deze veel van de realiteit. Dit maakt het lastig om doelgericht te trainen. De uitbreiding van de baan is volgens Kaster een grote stap in de goede richting. “Hopelijk inspireert SnowWold de andere indoor skihallen in Nederland om ook uit te breiden.”

De bouw van het project zal zes tot acht maanden duren.