De vakantietijd is weer voorbij. Een leuke vakantie met vrienden gehad, een aantal festivals meegepakt of flink losgegaan tijdens de introductie van je nieuwe studie. Misschien ook wel super toffe vrienden gemaakt. En toen was het ineens wel erg gezellig met die ene leuke chick of die knappe gast. Ben je na een gezellige avond samen het bed in gedoken? Grote kans dat jullie dan seks hebben gehad. Maar heb je het wel veilig gedaan? Is de pil of een spiraaltje genoeg, of toch ook een condoom gebruikt?

Als je geen condoom hebt gebruikt kan je bij de GGD in Tilburg aanstaande donderdag 24 september tussen 14:00 en 18:00 gratis en zonder afspraak een soa-test laten doen. Na de vakantieperiode is het altijd een stuk drukker bij de GGD met jongeren die een soa-test laten doen. Ze willen dan toch even weten of ze geen ziektes op hebben gelopen als ze de condoom toch niet gebruikt hebben.

Feitjes

Volgens de website www.soaaids.nl komt het bij 40 procent van de jongeren tussen de 14 en 35 jaar wel eens voor dat ze geen condoom bij zich hebben. Van wie de helft dan toch besluit om onveilige seks te hebben. Op vakantie heeft 56 procent van de jongeren condooms bij zich omdat je op vakantie toch wat makkelijker verliefd wordt en graag met iemand naar bed wil.

Als je geen condoom hebt gebruikt en je durft geen soa-test te doen en je hebt toch nog wat vragen, dan kan je bij Sense terecht. Sense is een site waar je alles op het gebied van seks kunt vinden.

De woordvoerder van Sense bevestigt dat er na de vakantieperiode inderdaad meer jongeren een soa-test laten doen. “Een soa-onderzoek kan op meerdere momenten worden gedaan, vooral na onveilige seks. En aangezien de vakantieperiode voor veel jongeren ook kan betekenen dat ze seks met iemand hebben gehad, daarna is er een toeloop als het om soa-onderzoek gaat.”

Uitslag: chlamydia

Iemand die een vervelende ervaring heeft gehad met soa’s is Rosa*. “In september 2013 heb ik een soa-test laten doen. Ik had in die periode een relatie met mijn ex. En dat ging uit, en weer aan. Een beetje een knipperlichtrelatie. Maar we hebben nooit echt open gepraat over tussendoor met andere mensen naar bed gaan en we hadden dus nog seks. Ik dacht dus alleen met elkaar.”

Helaas voor Rosa was dit niet het geval. “Ik kreeg hele nare klachten en ging naar de dokter met knikkende knieën en horrorverhalen in m’n achterhoofd over hiv en aids. Eerst heb ik heel Google afgezocht naar symptomen van andere dingen, behálve een soa want ik vond het echt vreselijk, nog steeds trouwens. Maar gelukkig had ik een hele lieve huisarts. Ze praatte met me over dat het eigenlijk meer voorkomt dan je denkt. Maar goed, die test. Ik werd ook meteen getest op een aantal meerdere soa’s met een uitstrijkje. Uitslag: chlamydia.”

Rosa kreeg meteen een kuur. “Ik heb daarna een pittig gesprek gehad met mijn ex en ik heb het aan mijn ouders verteld. Mijn moeder was helemaal in tranen en m’n vader was vooral erg boos. Ik ben ook meteen van de pil afgegaan omdat ik helemaal niet dacht aan soa’s, alleen aan niet zwanger raken. Ik heb al het contact met mijn ex verbroken. Ik was echt heel erg gekwetst, maar een soa is vooral echt heel vernederend.”

pills-384846_640

Geen einde in zicht

Toen Rosa dacht dat het eindelijk klaar was, bleek dit toch niet zo te zijn. “Zo’n twee maanden later kwam ik er achter dat er meer was, onderin. Dus heb ik een spiegeltje gepakt en gekeken. Daar zaten twee kleine wratjes, maar ze zaten er wel. Gadverdamme, ik ging zowat over m’n nek. Ik heb het meteen opgezocht, niet echt slim van me, want op internet zijn er alleen horrorplaatjes te vinden. Maar dat was gelukkig niet zo. Maar weer naar de dokter gegaan en een soa-test gedaan en daar kwam weer een uitslag die ik niet wilde horen: genitale wratjes. Ik heb daar een hele zware behandeling voor gehad want het was heel hardnekkig. Gelukkig waren ze heel klein en het zag er niet vies uit. Niemand wist het, maar ik wel.”

“Dat heeft bijna zes maanden geduurd. Met als hoogtepunt dat de zalf niet werkte. Het was een één of ander heel bijtend stofje, maar dat brandde m’n huid er omheen helemaal weg. Ik ben naar de eerste hulp gegaan omdat ik niet kon zitten, staan, plassen of lopen. Nu is het gelukkig helemaal weg en het is ook nooit meer teruggekomen, wat wel kan.”

Rosa heeft daarna wel altijd condooms gebruikt. Ze heeft nu al een hele tijd een vaste relatie en met hem gebruikt ze geen condoom meer. Ze hebben zich wel laten testen aan het begin, maar daarvoor hebben ze wel altijd extra bescherming gebruikt.

Denk dus altijd eerst even na of het wel slim is om geen condoom te gebruiken tijdens de seks. Als je dat niet hebt gedaan, sla donderdag 24 september je slag bij de GGD.

*Rosa is een pseudoniem