Stel je voor, je bent gisteravond op stap geweest of je hebt het gewoon veel te laat gemaakt. Helaas heb je de volgende dag vroeg college. De meest ideale oplossing van studenten is een grote kop koffie. Maar hoeveel koffie drink jij eigenlijk? Denk je ook wel eens na over de gevolgen van heel veel koffie drinken?

Uit een studie gepubliceerd door het Amerikaanse Science Translational Medicine blijkt dat koffie ervoor zorgt dat je biologische klok veranderd. Na een dubbele espresso zou je biologische klok al met veertig minuten worden vertraagd. Het gevolg daarvan is weer dat je eetpatroon ook in de war raakt. Hierdoor heb je minder energie en ga je op andere tijden eten.

Concentratie vs. rusteloosheid

Er zijn zowel positieve als negatieve effecten van cafeïne. “Cafeïne kan in een kleine hoeveelheid, een opwekkende werking hebben. Het haalt het gevoel van vermoeidheid weg en verbetert de concentratie en aandacht. Te veel cafeïne kan juist negatieve effecten hebben,” vertelt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. Als voorbeelden van negatieve effecten noemt ze: rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, slaapproblemen, suizende oren en hartkloppingen. Schutte: “Ook telt nog mee dat wie er stopt met het drinken van cafeïnerijke dranken of overstapt op cafeïnevrije koffie, last kan krijgen van ontwenningsverschijnselen.”

Koffie, sigaretje en door

Chris Gijzen is student en drinkt heel veel koffie. Hij drinkt 5 à 10 koppen koffie per dag. “Mijn biologische klok is heel erg verstoord, maar ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat het door de koffie komt,” vertelt Gijzen. Hij gaat doordeweeks rond 2 of 3 uur slapen en staat om 8 uur weer op. In het weekend gaat hij meestal om 3 of 4 uur slapen en rolt om 12 of 1 uur er pas weer zijn bed uit. Gijzen drinkt koffie niet omdat hij er energiek van wordt: “Ik drink het omdat ik het echt lekker vind. Het is ergens ook wel een soort stimulans. Even een kopje koffie, een sigaretje roken en weer door.”

Effecten

Gijzen heeft eigenlijk nooit nagedacht over de effecten van koffie. Gijzen: “Ik weet alleen dat Dave Grohl, ex-drummer van Nirvana en zanger van de Foo Fighters, ooit met een cafeïnevergiftiging in het ziekenhuis heeft gelegen. Maar hij dronk dan ook twee kannen per dag.” Nu Gijzen door heeft dat zoveel koffie zijn biologische klok aantast geeft hij toe dat hij misschien wel moet matigen met koffie drinken. “Misschien dat ik dan ’s ochtends beter wakker word,” merkt Gijzen op.

Koffie drinken hoeft dus niet heel erg te zijn. Zolang je het maar in kleine hoeveelheden drinkt en je bewust bent van de gevolgen voor je biologische klok. Geniet, maar drink met mate.