Fietsen van tegenwoordig zijn te groot voor de ouderwetse stallingen op stations en in de binnensteden van Nederland. Daarom komt CROW-fietsbeleid met een nieuw project waarin ze meer comfort willen bieden aan fietsers.

Fietsen met fietstassen, kinderzitjes of zware kratten: ze zijn er in overvloed, maar daar zijn de hedendaagse fietsenstallingen niet voor gemaakt. Door te weinig ruimte tussen de stallingen, passen de fietsen haast niet meer naast elkaar. Dit veroorzaakt chaos op de stations.

Oplossing
ProRail en CROW Fietsberaad gaan samenwerken om fietsenstallingen op stations te verbeteren. Otto van Boggelen, programmamanager bij CROW-fietsberaad, zegt: ‘’We weten globaal hoe het eruit gaat zien, maar hoe precies moeten we nog uitzoeken.’’ Ook vertelt Van Boggelen dat stallingen nu economisch zijn ingericht. Met de nieuwe stallingen moet er meer ruimte komen tussen de fietsen en dat zorgt voor meer comfort.

Volgens Van Boggelen is het probleem groot genoeg om met een nieuwe aanpak te komen. Niet alleen op stations is het een probleem, maar ook in de centra. Het betekent niet dat de ouderwetse fietsenstallingen gaan verdwijnen. Van Boggelen: ‘’Ons idee is om voor mensen die het willen comfortplekken aan te bieden. Er is dan wel een extra drempel; het kan zijn dat de stallingen op plekken komen die minder aantrekkelijk zijn (denk aan achteraan de stalling) of je moet er wat voor betalen.’’ De keus is dan aan jou waar je je fiets plaatst.

Tilburg
Op het station in Tilburg zijn er ook problemen met de stallingen. Tom Daelman, woordvoerder van gemeente Tilburg, zegt: ‘’Hier gaat verandering in komen. Na de renovatie van het station komen er nieuwe stallingen zowel aan de zuidzijde als de noordzijde.’’ Of de gemeente daarin het nieuwe project van CROW ook gaat toepassen, is nog niet duidelijk. In augustus 2016 is het station klaar en dan zal er ook meer bekend zijn over de nieuwe stallingen.

Volgens Daelman zijn er genoeg plekken om je fiets te stallen in het centrum. Denk aan de fietsenstallingen op het Pieter Vreedeplein en onder de Heuvelstraat. In de binnenstad staan er ook grote beugels om je fietsen daar op slot te doen. ‘’We moeten de binnenstad leefbaar en veilig houden. Er zijn genoeg mensen die niet de moeite nemen hun fiets in de stalling te zetten. Vandaar dat er zoveel fietsen geruimd worden.’’

Bikes_at_Brickell_station
In november komt CROW met een advies. Hierna gaan ze dit plan uitvoeren in verschillende steden. In welke steden ze dit gaan doen, is nog niet precies bekend.