Het kijken van gamevideo’s met commentaar is al razend populair op YouTube. Ook het streamen van games wordt steeds meer geliefd. Gisteren maakte YouTube bekend dat het bedrijf werkt aan een gamestreamapp voor de telefoon.

Op YouTube zijn gamevideo’s met commentaar tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Dat leerde YouTuber Felix Kjellberg, beter bekend als PewDiePie, ons vorige week nog. Als eerste haalde hij de mijlpaal van tien miljard views op zijn kanaal.

Ook wordt het steeds populairder om live games te streamen en daar wordt veel naar gekeken. Elke maand surfen ruim 100 miljoen mensen naar Twitch.tv voor hun dosis vermaak. Eén van die mensen is gamer Erik Langen (19). Dagelijks volgt hij streams van het spel Dota 2 op Twitch. “Streams hebben voor mij de tv vervangen. Ik kan zelf kiezen wat ik kijk en zit niet vast aan wat er uitgezonden wordt”, vertelt Erik.

Erik volgt voornamelijk de ‘pro scene’ op de streams, de ‘Eredivisie’ van het spelletje Dota 2. Het is een ware competitie met wedstrijden, teams, grote toernooien, sponsoren en hoge geldprijzen. “Het is hetzelfde als voetballen kijken om het even snel ergens mee te vergelijken. Je wilt alles volgen.”

dota 2 toernooi

Informatieve functie

Naast Dota 2 volgt Erik Langen ook nog andere spellen op Twitch. “Ik volg ook een aantal mensen die andere games streamen omdat ze grappig zijn. De streamer voegt zelf een extra laag entertainment toe door grappen te maken en te communiceren met het publiek via de chat. Vinesauce doet dit bijvoorbeeld heel goed.”

Het volgen van gamestreams heeft voor Erik, naast entertainment, ook een informatieve functie. “Het is een manier om te kijken of een game iets is. De nieuwste games worden vaak meteen gestreamd op Twitch. Door deze streams te volgen weet ik of ik een spel moet kopen.”

Populariteit

Het streamen van games is overigens niet nieuw. Twitch begon in 2011 al met dagelijks live games uit te zenden. Inmiddels zijn er veel meer sites om games op te streamen (denk aan YouTube Gaming en Hitbox). Maar Twitch is nog steeds veruit de populairste van de gamestreamingsites. “Dat komt omdat er op dit moment niet heel veel goede concurrenten zijn. Twitch heeft een breed aanbod aan kanalen en bij de andere streamingdiensten valt dit tegen”, legt Erik uit.

Het fenomeen ‘Twitch plays’ heeft ook bijgedragen aan het succes van de site. Bij dit evenement spelen duizenden gamers samen een spel. Kijkers geven via de chat aan welke knop ingedrukt moet worden. Omdat iedereen dit tegelijkertijd doet, ontstaat er een grote chaos en dit zorgt voor veel hilarische momenten. Zo komt het wel eens voor dat je minutenlang zit te kijken naar een personage dat alleen maar tegen een muur aan loopt. Erik:“Twitch plays heeft duidelijk indruk achtergelaten bij de gebruikers. Momenteel is er ook een nieuwe bezig: Twitch plays Dark Souls. Zoiets is echt tof om te zien.”

Streamen

Niet alleen het kijken naar streams wordt populairder, het streamen zelf wordt ook steeds meer gedaan. “Ik heb het zelf ook wel eens gedaan, Dota 2 uiteraard”, lacht Erik. “Ik had gemiddeld zo’n 30 tot 50 viewers per keer. Dat vind ik redelijk.”

Erik weet niet of hij het nog vaker gaat doen. “Voor het streamen moet je weggelegd zijn denk ik. Het legt een soort druk op je schouders als je alleen bent. Ik vond het wel leuk om te doen, maar het is vermoeiend om je publiek te vermaken terwijl je een spel aan het spelen bent.”

YouTube

Op YouTube is games kijken met commentaar ook nog steeds razend populair. Twitch verandert daar niks aan. Het versterkt elkaar juist. Veel streamers hebben ook een YouTube kanaal waar ze filmpjes op plaatsen van leuke momenten uit hun stream.

Erik Langen kijkt naast alle streams die hij volgt ook nog regelmatig naar een video op YouTube. “Meestal zijn dat filmpjes over matches van Dota. Maar ik kijk ook wel eens naar een YouTuber die een spelletje speelt zoals PewDiePie, TotalBiscuit of Robbaz.”

Geld verdienen met gamen

Zowel voor streamers als uploaders van gamevideo’s valt naast alle internetfaam ook nog veel geld te verdienen. Voor elke ‘subscriber’ krijgt de streamer een bepaald bedrag van Twitch. En via de ‘advertenties tonen’ optie op YouTube stroomt er bij bekende gamers ook veel poen naar binnen.

Veel bekende YouTube gamers, zoals PewDiePie, vinden ook nog andere manieren om geld te verdienen. Ze verkopen bijvoorbeeld t-shirts of ander merchandise, hebben sponsorcontracten bij grote gamebedrijven of zijn in te huren voor het hosten van bepaald events. Zo zie je maar weer, met je hobby kun je rijk worden!

Meer weten over streamers? Nieuwsredactiecollega Bart van der Wijst sprak vorige week met Rens Oostenbach (iRenss), een Nederlandse streamer. De video check je hieronder.

Geld verdienen aan games from Bart van der Wijst on Vimeo.