Sportcommentator worden: een droom van bijna iedere man. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken?

Darter Niels de Ruiter, tevens directeur van de Nederlandse Dart Bond, schuift zo nu en dan aan bij RTL 7 om commentaar te geven op dartwedstrijden. Volgens hem zijn er twee belangrijke eisen om een goede commentator te zijn. “Ten eerste moet je alles weten over de sport waar je commentaar op geeft, en zou je eigenlijk zonder papier moeten kunnen praten over de spelers. Daarnaast moet je goed gebekt zijn en kunnen kletsen zoals je dat thuis ook zou doen”, vertelt Niels.

Sportcommentatoren zijn vaak echte sportliefhebbers die een voorkeur voor een club hebben tijdens een wedstrijd. Volgens Niels is dit helemaal niet erg. “Je hoeft als commentator niet altijd objectief te zijn. Vooral niet als Nederland speelt. Het is belangrijk dat je de wedstrijd eerlijk aan je luisteraar vertelt. Dat betekent niet dat je niet mag laten merken welke club je voorkeur heeft”, vertelt Niels.

Niet altijd een pretje
Het leven van een commentator is niet altijd prettig. Zo krijg je ook wel eens commentaar op social media op wat je zegt tijdens een wedstrijd. “Als je die wereld instapt krijg je veel kritiek over je heen. Niet iedereen is het eens met wat je te vertellen hebt. Daar heb ik in het begin wel veel moeite mee gehad. Maar ik heb geleerd dat je dit toch niet kunt voorkomen en het naast je neer moet leggen”, zegt Niels.

Voorbereidingen
De voorbereiding op een wedstrijd is een van de belangrijkste punten voor een commentator. “Ik begin meestal een week voor de wedstrijd mijn informatie bij elkaar te zoeken. Ik bestudeer dan de biografieën van de spelers en bekijk hoe het afgelopen jaar gegaan is. Dit schrijf ik dan allemaal uit op papier om het extra goed te kunnen onthouden”, zegt hij. In de praktijk kijk je echter bijna niet meer op dat papiertje volgens Niels. “Een wedstrijd kan heel spannend worden waardoor je als commentator helemaal in het spel zit. Dan heb je geen papiertje nodig en vertel je de luisteraar gewoon precies wat er gebeurt.”

Al deze voorbereidingen kosten natuurlijk veel tijd, maar volgens Niels is het dit zeker waard. “Het is een mooi vak. Jij krijgt de kans om al je kennis van de sport waar je zo van houdt aan anderen te vertellen.”

Filmpje bron: Frits Vink