Een hipsterbaard of sexy bril op je profielfoto van netwerksite LinkedIn, zou je kans verhogen om uitgenodigd te worden op gesprek voor een baan. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Of mannen nu direct een baard laten staan en of de dames zich een bril laten aanmeten valt nog te bezien, maar mensen doen er alles aan om op te vallen als toekomstig werknemer.

Misschien ken je Get Bob the job nog wel. Bob Veen was de afwijzingen zat en na 250 sollicitatiebrieven voor een opleidingsplek bij een luchtvaartmaatschappij besloot hij het anders aan te pakken. Hij maakte een filmpje en haalde daarmee de landelijke media. Hij heeft nog geen baan maar Bob zegt: “Ik heb naar aanleiding van het filmpje wel een sollicitatie lopen. Het is erg moeilijk om op te vallen, maar dit filmpje heeft er wel voor gezorgd dat ik bovenop de stapel lig bij verschillende luchtvaartmaatschappijen.”

Jeremy Husmann pakte het heel anders aan. 100 sollicitaties had hij eruit gedaan zonder resultaat. Na een avondje door drinken was hij zo wanhopig dat hij besloot een eigen nummer op te nemen. Zijn variant op Claudia de Breij’s Mag ik dan bij jou? werd ruim 52.000 keer bekeken. Hij heeft inmiddels een tijdelijke baan op projectbasis, maar deze heeft hij niet dankzij zijn filmpje gekregen.

Een advertentie plaatsen in de plaatselijke krant kan ook altijd nog. Marcel van Stigt maakte er een waarin hij zichzelf aanbied als werknemer. Hij heeft niet eens voorkeuren voor banen, als ie maar aan de slag kan. Hij is zelfs zo wanhopig dat hij de gouden tipgever een beloning van 50% van zijn eerste maandloon uitreikt.

Tip van de expert
Of het altijd goed is om met een opvallende sollicitatie te komen betwijfelt Tosca Gaakeer-Gort, arbeids- en organisatiepsycholoog bij GortCoaching. “Het nadeel is dat niemand dit eigenlijk meer doet, dus de standaard procedures zijn daar niet op ingericht. Het kost de werkgever veel moeite om de juiste informatie bij elkaar te vinden en dat kan irritatie opwekken. Daarbij kun je een filmpje alleen inleveren als het echt goed geëdit is. Als het er onprofessioneel uitziet, kun je er beter uitspringen met een goed opgemaakt CV.” Als tip geeft ze mee: “Doe het via de conventionele weg én op een originele manier. Maar dan wel echt netjes en goed. Dan kan het zeker iets extra’s toevoegen.”