Op station Rotterdam Centraal is de Thalys van Amsterdam naar Parijs ontruimd. Iemand zou zich hebben opgesloten in de wc van de trein. Alle passagiers moesten daarom uit de trein, zo meldt de NOS. Na zo’n drie uur is de man door het arrestatieteam uit de wc gehaald en aangehouden.

De trein moest oorspronkelijk rond zeven uur vertrekken vanaf perron 3. Een agent had de man vlak voor vertrek de trein zien inspringen. De politie en de NS namen geen risico, omdat de zaak deed denken aan de verijdelde aanslag op een Thalys in augustus.
Kort daarna werden alle passagiers door de politie ontruimd. Zij werden verzocht om de trein direct te verlaten en hun bagage achter te laten. Twee arrestatieteams waren als snel op het station aanwezig, alsmede een antiterreur-eenheid. Zij probeerden met de man te praten, maar dat liep op niks uit. Er kon namelijk geen contact gemaakt worden met de man.

De NS zegt dat op last van de politie sporen 1 tot en met 8 zijn afgesloten. Op Twitter schreef de NS dat “door inzet hulpdiensten bij Rotterdam de Thalys een onbekende vertraging” heeft. Thalys meldt op zijn website dat er door een “interventie van de ordediensten in het station van Rotterdam” zeker enkele uren vertraging is.

Een team van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) en een politiehond waren ook naar Rotterdam Centraal gekomen, om te kijken of de man explosieven bij zich had. Uit voorzorg werden alle winkels onder spoor 1 tot en met 8 ontruimd.

Aangehouden

Nadat het arrestatieteam van de politie de trein was binnengegaan, hebben zij een jong-ogende (buitenlandse) man uit de wc in de trein gehaald. Hij bood geen verzet, maar hing wat slapjes in de armen van de agenten. De verdachte is daarom op een brancard weggebracht richting het politiebureau. Een lid van het arrestatieteam raakte rondom de arrestatie lichtgewond door een beet van de politiehond.Tijdens de rit naar het politiebureau heeft de verdachte een hyperventilatie aanval gehad en is hij nu onder politiebegeleiding onderweg naar het ziekenhuis.

Het is onduidelijk of de man een zwartrijder was of dat hij ernstigere motieven had. De EOD heeft onderzoek gedaan in de wc en de trein, maar kon niks vinden. Het was al wel duidelijk dat de man geen wapen bij zich droeg op het moment van arrestatie.

Het treinverkeer rondom Rotterdam Centraal is nog even ontregeld. Omdat de EOD en de politie klaar zijn met hun onderzoeken, gaan zij de maatregelen op het station langzaamaan afbouwen.

Een tijdlijn van de gebeurtenissen van vandaag,  vind je hier. Een korte samenvatting van de gebeurtenissen van vandaag zie je hieronder:

Update 19-9:

De persoon die zich gisteren urenlang verschanste in het toilet van de Thalys op het Centraal Station in Rotterdam is een jongen van 16. Dat heeft zijn advocaat gezegd.  De advocaat kan op dit moment vanwege het onderzoek niets zeggen over zijn identiteit. Wel zegt hij dat de jongen alleen wilde zwartrijden en er dus geen terroristisch motief was.