Schaak-boksen, modder duiken en extreem strijken. Onbekende en aparte sporten waar je weinig over hoort in de media, maar ze bestaan. In de rubriek Bizarre sporten gaat de nieuwsredactie op zoek naar de meest gekke en bijzondere sporten. Deze keer zoomen we in op kunstwielrijden.

Deze artistieke sport vergt de nodige concentratie en mag zeker niet ontbreken in deze rubriek. Kunstwielrijden is een sport waarbij je al rijdend op een fiets acrobatische kunsten vertoond. Simpeler gezegd: turnen op een fiets. Deze sport kun je alleen doen (solo), met z’n tweeën (duo) of zelf met een groep van vier of zes(groep).

In Nederland is deze sport nog onbekend. Onze Duitse buren zijn hier daarentegen erg bedreven in. Zij winnen dan ook bijna ieder Europees en wereldkampioenschap. “Duitsland zie ik als grootste concurrent”, zegt de Nederlandse Brenda Schrooten. Brenda is op haar vijfde begonnen met kunstwielrijden en wil niks liever dan bij de top komen.

“Mijn grote droom is om mee te doen aan het wereldkampioenschap. En dan het liefst samen met m’n zus”, zegt ze trots. Brenda fietst sinds een paar jaar met haar zus samen als duo en doet het erg goed in het Nederlands klassement. “Helaas zit het WK er dit jaar nog niet in. Wel doen we volgende maand mee aan het Nederlands kampioenschap inHeerlen.”

Het spel                                                                               

Voordat je aan een wedstrijd kan deelnemen, lever je een lijst met figuren in die je wil gaan rijden. Voor ieder figuur staat een vast aantal punten. Hoe moeilijker het figuur, hoe meer punten je er voor krijgt. De ingeleverde lijst met figuren moet binnen vijf minuten gereden worden.

Mannen en vrouwen rijden niet in dezelfde categorie, maar voor beiden gelden dezelfde regels. Een duo rit begint op twee fietsen en eindigt samen op één fiets. De Jury beoordeelt de proef en kijkt naar verschillende kwaliteiten. Zo gaan er bij wiebelen en vallen uiteraard punten af. Een heel belangrijk doel is: raak de grond niet aan. Het gemiddelde aantal punten van de jury telt als eindresultaat. Degene met de meesten punten wint de wedstrijd!