Terwijl een groot deel van Nederland bezig is met een discussie over open of gesloten grenzen, het regelen van opvang of houden van inzamelingsacties, bekijken onder andere de gemeente Eindhoven en uitzendbureau Randstad het van een andere kant. Een groot personeelstekort bij verschillende, vooral technische, bedrijven kan namelijk opgevuld worden door goedgeschoolde vluchtelingen. Vereniging VluchtelingenWerk houdt zich daar al enkele jaren mee bezig en heeft het met de huidige vluchtelingenstroom extra druk met bemiddelen tussen bedrijven en onze nieuwe landgenoten.

Met het project Startbaan probeert de vereniging in drie jaar zeshonderd vluchtende studenten aan een baan te helpen. Een jobcoach helpt de studenten daarbij. “Er wordt één op één naar competenties, achtergrond en diploma’s van de vluchteling gekeken”, vertelt Annemiek Bots, persvoorlichter van VluchtelingenWerk. De stichting helpt met het opstellen van een Nederlandse CV en geeft sollicitatietrainingen. “Komt een vluchteling bijvoorbeeld uit een cultuur waar het gebruikelijk is om elkaar niet direct aan te kijken en afwachtend te zijn, dan kan er natuurlijk lang op een baan in Nederland worden gewacht. Coaches helpen ze hierbij.” Het project wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij. Volgens Bots heeft het project al bijna zeshonderd vluchtelingen geholpen, wat ook het streven was.

Via een ander project, Emplooi, heeft de vereniging al ruim tienduizend vluchtelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt geholpen, in de afgelopen jaren. “Dat werkt een beetje het zelfde als Startbaan”, legt Bots uit. “Vluchtelingen worden begeleid door adviseurs. Dat zijn vaak gepensioneerden met een groot zakelijk netwerk.” Met het project Emplooi wordt niet alleen de vluchteling aan werk geholpen, maar ook bedrijven aan een medewerker. “Bedrijven staan er niet snel bij stil dat je ook vluchtelingen in dienst kan nemen. Ze hebben een beetje koudwatervrees. We proberen beide partijen te interesseren en goede matches te maken.”

Volgens Bots zijn veel vluchtelingen hoogopgeleid. Cijfers daarover kan ze niet geven. “Je kunt niet alle vluchtelingen over één kam scheren. Het is heel divers, maar Syriërs zijn over het algemeen hoogopgeleid. Ze hebben gestudeerd, een goede baan of een eigen bedrijf gehad.” Maar al ben je goedgeschoold, je komt niet zo maar aan een baan. Diploma’s uit eigen land hebben vaak niet de zelfde waarde en erkenning als in Nederland, waardoor er aanvullende of nieuwe cursussen moet worden gevolgd en er is natuurlijk een taalachterstand. “Ook hebben vluchtelingen vaak een gat in hun CV, doordat ze bijvoorbeeld door oorlog een tijd niet hebben kunnen werken.”

De Gemeente Eindhoven houdt volgende maand een banenmarkt voor werkloze asielzoekers en bedrijven met een personeelstekort.