Dat spellen nog altijd populair zijn wordt bewezen door spellenwinkel ‘De Dobbelsteen’ die gaat verhuizen naar een grotere locatie aan het einde van 2015. Blijkbaar krijgen videogames en smartphones deze vorm van vermaak niet klein. Mensen komen ook nog steeds bijeen om in gezelschap deze spellen te spelen, zo ook op de spellenavond van ‘De Spelcarrousel’.

Meer dan alleen de hardcore gamers

“Dit is niet de eerste keer dat ‘De Dobbelsteen’ zich uitbreid”, zegt Roman Jekautz, eigenaar van ‘De Dobbelsteen’. Vier jaar geleden verhuisde de winkel ook al van de Langestraat naar de Schouwburgpromenade. “Ouders zullen meer vasthouden aan tradities, daarom blijft het spelen van spellen ook tijdloos. Ze zullen hun kinderen liever niet te vaak achter een schermpje zien.” En waarom zouden ze ook, als een winkel als ‘De Dobbelsteen’ bestaat? Bijna elk denkbaar spel kun je er vinden. “Wij focussen ons sowieso zoveel mogelijk op familie, in plaats van alleen maar de hardcore spellenspelers. We verkopen meer dan alleen de “nerdy” spellen, zoals Magic.” Dankzij de verbouwing kan de winkel zich dan ook blijven uitbreiden op het gebied van familiespellen. Op 1 oktober verhuist de winkel van Schouwburgring 155 naar Schouwburgring 141. ‘De Dobbelsteen’ blijft tot die tijd gewoon open op de oude locatie.

Aanbevelingen:

Voor studenten heeft Roman Jekautz een top drie aan spellen uitgekozen, die het beste passen bij studenten, en die verkrijgbaar zijn in de winkel:

1: ‘Ik heb nog nooit’: het kaartspelvariant van het populaire spel voor jongeren “Never have I ever”.

2: ‘Perudo’: een eenvoudig en snel dobbelspel waarin bluffen centraal staat.

3: ‘Thirty Seconds’: Een razendsnel gezelschapsspel, ideaal voor grote groepen en feestjes.

Spelletjes en gezelligheid

Dat spellen nog steeds veel gespeeld wordt door jong en oud wordt ook duidelijk op de eerste spellenavond van spellenclub ‘De Spelcarrousel’. In buurthuis ‘Het Kruispunt’ in Tilburg komen mensen van verschillende leeftijden bijeen om samen spellen te spelen. Nikki Verlaan, een van de organisatoren van de spellenavond, ontvangt iedere gast. “Ik denk dat spelletjes spelen meer toekomst heeft dan je denkt”, zegt ze. Op de vraag of smartphones en videogames ooit de plek van bord- en kaartspellen heeft ze een duidelijk antwoord. “Het verschil tussen spelletjes en computerspellen is dat bordspellen een stuk gezelliger en socialer zijn. Zeker daarom zullen ook studenten ondanks hun smartphones spelletjes blijven spelen.” De avond start met ongeveer 30 deelnemers, die allemaal hun spel naar keuze kunnen kiezen uit het grote assortiment. Daarna kunnen ze aan een van de vele tafels gaan zitten, en snel genoeg heeft elk tafeltje hun eigen spel. De spellen worden pas om twaalf weer terug in de dozen gestopt, want dan eindigt de avond. Dan gaat het buurthuis sluiten. De volgende spellenavond van “De Spelcarrousel” zal plaatsvinden op 23 oktober, wederom in buurthuis ‘Het Kruispunt’.