Met de geur van sappig vlees, zoute friet en warme crêpes is vrijdag de ‘Smaakkaravaan’ van start gegaan. De Spoorzone in Tilburg staat dit weekend vol met foodtrucks en andere eettentjes. Het festival is dit jaar flink uitgebreid, het aantal trucks is bijna verdubbeld. Ook zijn er verschillende optredens van singer-songwriters en een live bierbrouwerij van de LOC Brewery. Het bier dat dit weekend gebrouwen wordt door de vier mannen van LOC wordt volgend jaar tijdens de 3e editie van de Smaakkaravaan geschonken.

De foodtrucks stonden er nog wat treurig bij in de regen. Toch waren alle keukenprinsen en -prinsessen hun gerechten al klaar aan het maken voor de bezoekers. Zo ook Lotte van den Anker, eigenaar van haar eigen bedrijf ‘Melksnor’. “Ik doe dit werk pas vanaf mei. Eerst werkte ik nog in het onderwijs, maar ik wilde toch wat anders. Ik had altijd al een passie voor koken dus ben ik dit begonnen. In de zomer verkoop ik frozen yogurt, maar nu sta ik hier met soep en stoof.” Het gaat al erg goed met Lotte’s bedrijf: “ Ik kan er van leven, hoewel ik ook nog een dag in het onderwijs werk. Ik doe er ook catering bij, maar dit is wel iets wat ik voor altijd wil blijven doen.  Ook ben ik  uitgeroepen door de Rabobank tot ‘Starter van ’t Kwartaal’ wat erg veel publiciteit opleverde.”

Ook staan er mensen met al wat meer culinaire-ervaring. Zo staat Jasmijn Horbach van het Tilburgse restaurant ‘Yammie’ ook op het festival. “Eerst wilde ik niet meedoen aan het festival, ik had al andere dingen gepland en het kwam niet goed uit. Tot de eigenaar van Smaakkaravaan in mijn restaurant stond om me over te halen. Ik heb geen foodtruck dus het is allemaal wat lastiger voor mij, iedereen met een foodtruck gooit hem gewoon helemaal vol met spullen en pakt het hier uit. Ik moet echt iets gaan opbouwen. En zeker als het regent zoals nu merk je wel het verschil. Maar een truck is gewoon een grote investering.” Terwijl het varken aan het spit draait vertelt Jasmijn dat ze nog wel eens commentaar krijgen op de hoge prijzen: “Iedereen moet hier gewoon staanplaatskosten betalen en de inkoop van ons eten is ook niet goedkoop.”