Sportkanaal Tilburg houdt zaterdag 10 oktober een open dag van alle sportverenigingen langs het Wilhelminakanaal. Dit wordt de eerste actie van het burgerinitiatief Sportkanaal Tilburg, een idee bedacht door architecte Kim de Greef. 

Het burgerinitiatief moet de identiteit van het gebied verbeteren en zorgen voor een brug tussen het centrum en Tilburg Noord. De architecte wil van het Wilhelminakanaal een plek maken waar mensen:

    • Elkaar Ontmoeten
    • Bewegen en bewust gezonder leven
    • Samen kunnen sporten

”Wat er nu is eerst goed onderhouden.”


De buurt
Op de oevers van het Wilhelminakanaal zijn er naast veel positieve reacties ook buurtbewoners die nog twijfelen over de plannen. ‘’Ik heb de plannen donderdag toevallig gezien, het zag er allemaal leuk uit. Alleen ze moeten wat er nu is eerst goed onderhouden. Daarna moeten ze pas verder gaan kijken, zegt Riny Janssen. Daarnaast zag ik verder weinig groen in de plannen voorkomen.’’

Aan het water zitten de twee jonge vissers Waldi en Corné, zij hopen vooral dat ze straks nog net zo goed kunnen vissen. Waldi: ‘’In de zomer dan wordt het kanaal veel gebruikt, dan vang ik ook de leukste vissen. Ik hoop daarom dat ze het gras dan niet weg halen. Uit het gras haal je de pieren.’’

image3

Kim de Greef blijft positief. “Ik had niet gedacht dat het zo goed zou lopen. Van begin af aan heb ik veel positieve reacties ontvangen op het idee om van het kanaal een Sportkanaal te maken’’, zegt Kim de Greef, tegenover het Brabants Dagblad.

Opendag
Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er op 10 oktober verschillende activiteiten bij in totaal 11 deelnemende organisaties. Deelnemers zijn tot nu toe de voetbalverenigingen Zigo, Noad, Longa, SVG , Omnivereniging Were Di, Tilburgse open roeivereniging en roeivereniging Vidar. Ook zorgcentrum Hazelaar doet mee met de actie. Alle clubs zijn op 10 oktober per fiets bereikbaar.

De gemeente
De gemeente Tilburg heeft het burgerinitiatief omarmd en ziet toekomst in het plan. ‘’Aangezien het een burgerinitatief betreft, is er op dit moment nog geen financiering vanuit de gemeente Tilburg,’’ aldus de woordvoerder van de gemeente. Het idee wordt voornamelijk verder onderzocht door Kim de Greef, samen met buurtbewoners, sportverenigingen, en zorginstellingen aan het kanaal. Een exacte datum voor de renovatie van het kanaal is nog onbekend.