Bijna alle Nederlandse sportbonden denken dat hun sport kans maakt om als ‘nieuwe sport’ geïntroduceerd te worden op de Olympische Spelen (OS) van 2020 in Tokio. Volgende week volgt er een advies vanuit de officiële organisator voor twee nieuwe sporten. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) komt in augustus 2016 met een definitieve uitspraak.

Acht sporten zijn er nog in de race: bowlen, honkbal-softbal, karate, klimmen, inlineskaten, squash, surfen en de Chinese krijgskunst wushu. De laatste in dit lijstje is opvallend, wushu is in Nederland zo kleinschalig dat de sport geen eigen bond heeft. Toch is Wouter Kooiman van de Wudang Wushu school in Nuenen enthousiast: ‘’Ik denk wel dat we kans maken. Het is een gevarieerde sport die veel te maken heeft met ritmische muziek. Je hebt uithoudingsvermogen, coördinatie en veel lenigheid nodig. China is bezig om het op het programma te krijgen.’’

https://www.youtube.com/watch?v=2BYMjsexKM4

Wie is er niet bij?
Omdat er sporten toegevoegd worden op de Olympische Spelen, moeten er ook sporten uit. In 2013 stelde het IOC om worstelen buiten de Olympische spelen van 2020 te laten. Volgens het IOC is de sport mondiaal te weinig in ontwikkeling, niet erg populair voor televisiezenders en trekt worstelen amper jeugd aan.

”Het blijft natuurlijk lastig inschatten.”


Bowlen en squash
De Nederlandse Bowling Federatie (NBF) heeft er goed gevoel over. ‘’We zitten bij de laatste acht sporten, dus dat is ook al mooi. Het blijft natuurlijk lastig inschatten, zegt Jan Jaap van der Sar van de NBF. Onze pluspunten zijn dat bowlen een mondiale sport is, het ontzettend populair is in Japan en dat er geen nieuwe accommodatie gebouwd hoeft te worden.’’

Directeur sport Marc Veldkamp van de Nederlandse squashbond wil niet te voorbarig zijn. Hij vertelt: ‘’Natuurlijk horen we thuis op de Spelen. Maar of we het gaan halen weet ik niet. We zijn het al twee keer eerder bijna geworden en dan toch net niet.’’

Wie heeft het meeste kans?
De grote favoriet lijkt toch de combinatie honkbal-softbal te zijn, vanwege de populariteit in Japan. Honkbal en softbal zijn sinds de Olympische Spelen van 2008 in Beijing geen onderdeel meer van het Olympisch programma. De sporten winnen in Nederland ook aan populariteit. De Nederlandse equipe – met een groot aandeel spelers uit het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden – wist in 2011 nog de wereldtitel te veroveren. De Nederlandse honkballers versloegen op verrassende en indrukwekkende wijze Cuba op het WK in Panama. Zie hier de highlights:

De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) heeft daarom hoge verwachtingen. ”Natuurlijk horen honkbal en softbal op de Spelen thuis. Het zijn de sporten die wereldwijd grote populariteit genieten en door veel landen op topniveau worden beoefend”, zegt Ronald van Dam, woordvoerder bij de KNBSB.

”..dit najaar zal de kogel door de kerk gaan.”

”Nu een organisatie zelf ook een aantal sporten een het programma van de Olympische Spelen mag toevoegen, ben ik ervan overtuigd dat we honkbal en softbal in Japan gaan terugzien. Achter de schermen heeft de IBAF daarvoor gelobbyd en dit najaar zal de kogel door de kerk gaan.”