Stefan de Vrij ontbreekt bij de allesbeslissende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en Tsjechië. De clubarts van Lazio maakte bekend dat de ex-Feyenoorder tot eind oktober niet mag spelen. In Nederland is er al jaren een discussie over wie de plaatsen centraal achterin moeten vervullen. Maar wie gaat De Vrij, die al enige tijd zeker is van een basisplaats, vervangen?

Voetbaltrainer Aad de Mos zou kiezen voor een Ajax-centrum. “Ik hou van koppeltjes, spelers die bij clubs samenspelen. Veltman en Riedewald zijn op elkaar ingespeeld. Ze trainen en spelen dagelijks met elkaar. Ze zijn een duo voor de toekomst, maar ik zou nu al voor ze kiezen. Dat geldt ook voor Terence Kongolo en Sven van Beek, maar de Ajacieden zijn wat mij betreft al wat verder”, aldus De Mos.

Er zijn genoeg mogelijke vervangers, maar dat maakt de keuze voor bondscoach Danny Blind absoluut niet makkelijker. Nieuwsredactie heeft een aantal namen op een rij gezet:

Joël Veltman

De Ajacied speelde pas zeven interlands voor Oranje, maar stond vorig jaar wel op het WK in Brazilië en verving in de historische wedstrijd tegen Spanje Stefan de Vrij in de 77e minuut. Hij is pas 23 jaar en misschien is hij de toekomst van het Nederlands Elftal, maar is hij al goed genoeg voor het grote werk?

“Veltman is een prima verdediger. Heeft nu al een aantal keer bij de selectie van Oranje gezeten. Maakt af en toe wel wat cruciale fouten en daar word je op hoog niveau op afgestraft. Maar ik zou voor hem kiezen in samenwerking met Jaïro Riedewald”, zegt De Mos.

Virgil van Dijk

Misschien wordt het nu dan toch echt tijd voor Virgil van Dijk (24). Hij speelde nog nooit een interland, maar wordt al tijden geroemd door analytici. Maar zowel Louis van Gaal als Guus Hiddink en Danny Blind durfde het nog niet aan om de stopper op te stellen of in te laten vallen.

Ook De Mos zou niet voor Van Dijk kiezen. “Eerst laten zien, dan geloven. Ik zou op dit moment absoluut geen risico nemen in de opstelling. Dat moet misschien wel, maar niet met Van Dijk. Hij is een prima speler, maar heeft nog niet veel met de jongens van het Nederlands Elftal samengespeeld, enkel een paar keer getraind. Ik hou van zekerheid.”

Daley Blind

Door Louis van Gaal omgetoverd tot centrale verdediger bij Manchester United. De bondscoach en vader van Daley stelde de afgelopen twee wedstrijden enkel rechtspoten op in het centrum van de defensie. Het zou een ideale keuze zijn, zo lijkt het. Van dit rijtje ook degene met veruit de meeste interlands, 31 stuks.

“Blind zou ik het liefst gewoon op de linksbackpositie zien. Hij heeft in zijn Ajax-verleden laten zien hoe goed hij is. Hij is bij Manchester United een van de beste opbouwende spelers, hij kan een linie overslaan. Ik denk dat je hem juist op de flanken moet laten staan, daar is ‘ie gevaarlijk”, aldus de voormalig profvoetballer.

Jaïro Riedewald

Riedewald (19) heeft pas net gedebuteerd voor Oranje als invaller tegen Turkije. Toen speelde hij als linksback, maar net zoals Daley Blind, werd ook van Riedewald de afgelopen wedstrijden een echte centrumverdediger gemaakt. Ajax-trainer Frank de Boer lijkt nu de jongeling te gaan gebruiken in de opbouw van achteruit.

“Hij is veelzijdig. Kan net zoals Blind heel goed opbouwen”, zegt De Mos. “Het oogt allemaal heel goed bij hem en is een van de grootste talenten van het Nederlandse voetbal. Bij het Nederlands Elftal is hij nog onervaren, maar dat maakt niet uit als hij naast Veltman speelt, dat doet hij ook bij Ajax.”