Het Nederlandse handboogteam, bestaande uit drie heren, haalde 21 september brons op de oefen-Olympische Spelen. Dit garandeert echter geen podiumplek volgens Harm van der Hoff, woordvoerder van de Nederlandse Handboog Bond. “Het Nederlandse team staat negende op de wereldranglijst en is dus zeker medaillekandidaat. Maar door het knock-out system kan een sterke speler er vrij snel uitgespeeld worden, er zijn geen tweede kansen.”

Alle drie de heren, Sjef van den Berg, Jan van Tongeren en Rick van der Ven, komen uit Brabant. De heren wonen allemaal binnen een gebied van 15km rondom Oss. Van der Hoff denkt echter dat het toeval is: “Brabant is zeer sterk vertegenwoordigd, maar als je naar de complete nationale selectie kijkt zal je zien dat daar ook spelers uit Almere, Den Haag en Zuid-Limburg tussen zitten”.

Cafésport

Er zijn bijna honderd handboogsportverenigingen in Brabant maar dat betekent niet dat de meeste boogschieters ook uit Brabant komen. “Veel Brabantse verenigingen zijn een overblijfsel uit het begin van de sport”, volgens Van der Hoff. “Boogschieten begon in Nederland als een cafésport en ontwikkelde zich zo in Brabant en Limburg. Er zijn relatief minder clubs in andere provincies maar die zijn vaak wel groter en nieuwer.”

We zullen tot volgend jaar moeten wachten om erachter te komen of de Brabanders nog een keer de medaille kunnen pakken in Rio tijdens de Olympische Spelen van 2016.