Je hoort er vaak genoeg over: gevechten tussen ouders of kinderen op het sportveld. Dit gebeurde ook bij een wedstrijd tussen Hockeyclub Voorne en Hockeyvereniging Berkel en Rodenrijs. Maar komt zoiets nou vaker voor bij hockeyclubs of is dit toch iets voor de voetballers?

Manager Martin van HC Voorne werkt al 20 jaar bij de hockeyvereniging en vertelt over zijn ervaringen: ‘’Er is natuurlijk altijd wel een keer een opstootje. Het komt vaak zat voor dat ouders hun kinderen wel eens aanmoedigen om een ander kind een duwtje te geven of zelfs te slaan met hun stick. Deze ouders nemen we dan ook apart en die pakken we hard aan.’’

Volgens Martin komen zulke gevechten vaker voor bij het voetballen. Volgens hem wordt dat ook sneller geaccepteerd aangezien zij eerder geneigd zijn om olie op het vuur te gooien. Ook het gedrag van het publiek richting de scheidsrechter valt naar zijn mening mee. ‘’Het publiek bij voetbal is rotpubliek; ze beledigen de scheidsrechter en schelden hem uit als zijn keuzes hun niet bevallen. Ik zou zulke mensen vol afschuw van het veld afgooien.’’

‘’Wij zorgen ervoor dat de emoties bij zo’n wedstrijd niet te hoog oplopen. Dit komt onder andere omdat wij allemaal als het ware een ‘moordwapen’ in de hand hebben. Met zo’n hockeystick kan je behoorlijk wat schade aanrichten en dit is een van de redenen waarom we de kinderen goed in de hand moeten houden’’, aldus Martin.

*Martin wilde liever anoniem blijven