Vanavond staat in Richmond (VS) de tijdrit van het WK wielrennen op het programma. Oud-winnaars Bradley Wiggins (gestopt) en Fabian Cancellara (fysieke klachten) ontbreken. Henk Lubberding, oud wielrenner bij onder meer TI-Raleigh, voorspelt een ervaren rot als winnaar. “Tony Martin gaat met de overwinning aan de haal.”

De Amerikaanse staat Virginia is dit jaar het podium voor het wereldkampioenschap wielrennen. In Richmond start om 13:00 uur plaatselijke tijd de Australiër Michael Hepburn aan een rondje over 53 km. Het parcours begint in attractiepark Kings Dominion en eindigt in hartje Richmond. Vanwege de afwezigheid van de winnaar van vorig jaar Bradley Wiggins en tijdritkanon Fabian Cancellara krijgen we dit jaar een nieuwe winnaar. Samen met Henk Lubberding blikken we vooruit op de mogelijke kanshebbers voor de regenboogtrui.

Tony Martin   

Hij was de laatste zes jaar telkens te vinden op het podium; drie keer als winnaar, één keer was hij de beste verliezer en tweemaal eindigde hij als nummer drie. De Duitser, bijgenaamd ‘Der Panzerwagen’, aast op het record dat momenteel in handen is van Fabian Cancellara. Hij won de tijdrit vier keer in het verleden. Bij winst kan Martin de Zwitser evenaren qua aantal overwinningen.

Het was niet het beste seizoen voor Tony Martin, al won hij wel tijdritten in de Ronde van Algarve en Ronde van Romandië. Echter liet de dertiger het afweten tijdens tijdritten in de grotere wielerrondes. Dat is voor kenners geen reden om de meervoudig Duits-tijdritkampioen niet onder de favorieten te scharen.

“Op dit moment denk ik dat Tony Martin de grote favoriet is. Hij is en blijft natuurlijk een specialist en heeft de nodige tijd gehad om zich voor te bereiden op de tijdrit”, aldus Henk Lubberding. “Hij kan zich erg focussen op tijdritten en heeft in het verleden al meerdere malen gewonnen natuurlijk.”

Tom Dumoulin  

In Nederland zijn alle ogen gericht op Tom Dumoulin. De Maastrichtenaar die dit seizoen furore maakte in de Vuelta, hoopt zijn vorm van die ronde vast te houden, zei hij vandaag tegen de NOS. Vorig jaar eindigde de renner van Giant-Alpecin al knap als derde achter Bradley Wiggins en Tony Martin.

“Bij Tom hangt het ervan af hoe hij uit de Ronde van Spanje is gekomen”, legt Lubberding uit. “Hij heeft een buitengewoon goede Vuelta gereden en dat was overal te merken. Heel het land stond op zijn kop en alle mensen werden gek. Dumoulin heeft het in zich om in de toekomst een grote koers te winnen, daar ben ik heilig van overtuigd. Hij heeft een goede ontwikkeling doorgemaakt en met de juiste knechten die hem door de bergen kunnen loodsen is hij zeker een kandidaat voor de eindzege.”

In de Vuelta won Dumoulin onder meer een heuvelachtige tijdrit over ruim 39 km, versloeg mannen als Froome en Quintana bergop en was zes dagen de leider in het algemeen klassement. De rode leiderstrui moest hij helaas op de voorlaatste dag afstaan aan de Italiaan Fabio Aru.      

2015_Tour_de_France_team_presentation,_Tom_Dumoulin-2  
Tom Dumoulin (foto: Bert de Boer)

“Mentaal is Dumoulin ijzersterk dus ik denk niet dat het hem parten gaat spelen tijdens de tijdrit. Tevens heeft hij een ploegentijdrit achter de rug en heeft daardoor weer de mogelijkheid gehad om zijn gedachte af te houden van die gebeurtenis.” 

Taylor Phinney 

De Amerikaan die in augustus zijn rentree maakte ruim een jaar blessureleed behoort volgens Lubberding tot een van de topfavorieten. “Hij heeft enorme kracht in zijn benen, dat liet hij zondag wel zien tijdens de ploegentijdrit. Hij was samen met Rohan Dennis, ook kanshebber voor de titel, een van de belangrijkste pionnen in de tijdrit.”

In de Ronde van Colorado behaalde hij al zijn eerste succes na de blessure. Hij won namelijk de eerste etappe in de rittenkoers. Tijdens het Amerikaans Kampioenschap in mei 2014 liep Phinney een zware beenbreuk op.

“Die blessure heeft ook positieve gevolgen gehad voor Taylor. Wanneer je geblesseerd bent ga je je richten op de punten die je goed kunt, en dat is bij hem tijdrijden. Verder begon zijn seizoen pas in augustus dus is hij relatief fit in vergelijking met de rest.” 

Rohan Dennis 

Afgelopen zondag won Dennis samen met Phinney en zijn teamgenoten van BMC de wereldtitel bij de ploegentijdrit. Dat kwam niet als een verrassing aangezien de Amerikaans-Zwitserse equipe er in 2014 ook met de winst vandoor ging. Eén van de motoren van dat team is Rohan Dennis, een echte specialist op het gebied van tijdrijden.

Eerder dit jaar, op 8 februari, verbrak Rohan Dennis het werelduurrecord dat tot dan toe op de naam van de Oostenrijker Matthias Brändle stond. Het record hielt niet lang stand aangezien Alex Dowsett er enkele maanden later mee vandoor ging.

“Dennis hoort vanzelfsprekend tot één van de favorieten. Hij heeft een heel goed jaar gehad en als je kijkt naar zijn resultaten kun je niet om hem heen. Die jongen heeft een enorme motor in zich, dat zie je wel tijdens ploegentijdritten van BMC. Dan neemt hij het team echt op sleeptouw, vertelt Lubberding.

Dit jaar won de wielrenner onder meer de openingstijdrit van de Tour de France, waarbij hij eindigde voor toppers als Tony Martin, Fabian Cancellara en Tom Dumoulin. Tevens won hij de ploegentijdrit in diezelfde wielerkoers. Eind augustus ging Dennis aan de haal met de eindzege in de Ronde van Colorado en ook daar won hij een individuele tijdrit.

Adriano Malori en Alex Dowsett

De Italiaan Malori en de Brit Dowsett zijn beiden kampioen tijdrijden van hun land dit jaar en staan beiden onder contract bij Team Movistar. Adriano Malori won dit jaar tijdritten waarin hij erkend tijdritspecialist Cancellara versloeg en tevens zijn teamgenoot Dowsett.

Beide heren wonnen afgelopen zondag een bronzen medaille op het onderdeel ploegentijdrit. Hun team Movistar eindigde knap als derde achter BMC en Etixx-Quick Step.

552px-Dowsett_Alex
Alex Dowsett (foto: Zabb)

“Tijdens de ploegentijdrit zag je dat zowel Dowsett als Malori in hele goede doen was. Zij maakten langere aflossingen en waren eigenlijk de motoren van het team. Ik zie ze niet als topfavorieten voor de titel, maar je moet ze zeker niet uitvlakken”, zegt de gepensioneerde renner.

Alex Dowsett wist op zijn beurt dit jaar zowel een etappe als de eindzege te pakken in de Ronde van Beieren. Daarnaast viel hij op 2 mei 2015 met succes het werelduurrecord aan, dat eerder op naam stond van een andere kanshebber voor de titel: Rohan Dennis. De renner, geboren in Essex, legde 52,924 km af in één uur, 433 meter meer dan de Australiër.  

Voorspelling 

Henk Lubberding denkt dat het tussen Martin, Dumoulin en Phinney gaat. “Het zal allemaal niet ver uit elkaar liggen. Ik verwacht dat het tussen Tony, Tom en Taylor gaat. Zij hebben een hele hoge basissnelheid en kunnen daarnaast allen mee op heuvelachtig terrein.”

“Ik hoop natuurlijk dat Dumoulin er met de medaille vandoor gaat, dat hoop ik echt. Het zal allemaal niet ver uit elkaar liggen. Maar ik denk dat Martin en Phinney beter uitgerust zijn en daardoor fitter zijn voor de race. Mijn ervaring zegt me dan dat Tony Martin er met de overwinning aan de haal gaat, aangezien hij al vaker heeft gewonnen en gewoon een hele goede tijdrijder is.”

Liveblog

De tijdrit van het Wereldkampioenschap in Richmond is vanavond live te volgen via een liveblog. Hieronder vindt u de link. https://nieuwsredactie.fhj.nl/index.php/2015/09/23/live-tijdrit-mannen-wk-wielrennen/