scherm uittustingjjoi

In Nederland zijn we niet zo bekend met schermen volgens schermleraar Vic Hartog, maar in het buitenland vinden regelmatig grote wedstrijden plaats. In het Wereldbeker Circuit kunnen schermers veel punten verdienen die kunnen leiden tot een hogere plaats in de nationale en internationale ranking. Een hoge plaatsing in het lijstje van de FIE (International Fencing Federation) zorgt voor een kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio.

Maar waarom zijn we in Nederland niet bekend met deze intensieve sport? Vic Hartog is maître (trainer) bij de junioren van schermvereniging Rapier in Tilburg en vertelt waarom deze sport niet zo populair is in ons land.

Volgens Vic is schermen een hele onbekende sport in Nederland. ‘’Dit komt onder andere omdat niet veel mensen weten wat de sport inhoudt. De meeste mensen die voor het eerst een wedstrijd zien op tv hebben geen flauw idee waar ze naar kijken. Het is niet duidelijk welke regels er gelden, je weet niet hoe de techniek in elkaar zit, het gaat razendsnel en er is geen deskundige die commentaar levert tijdens de wedstrijd. Het is jammer dat de sport zo onbekend is, want onbekend maakt onbemind.’’

Schermen is explosief
Volgens Vic is schermen een hele moeilijke sport. Alles draait om de techniek, voornamelijk om het voetenwerk. Je traint er vooral je bovenbenen mee, maar de spieren in je bovenarmen doen ook een hoop werk. Het is erg lastig om goed te staan en om in evenwicht te lopen aangezien je in een lastige positie staat. Je buigt namelijk constant door je benen. ‘’Schermen is heel erg explosief. Je maakt gebruik van korte en extreem felle acties. Je hebt er een hele hoop concentratie voor nodig. Ik zie schermen als lichamelijk schaken. Dan heb ik het over extreem snel schaken, je hebt een tijdje om te denken over je zet en dan val je zo snel mogelijk aan’’, aldus Vic.

Elitaire sport
‘’Veel mensen hebben het verkeerde beeld van schermen. Ik heb wel vaker gehoord dat mensen van mening zijn dat de sport er saai en oubollig uitziet. Ik hoor vaak zat negatieve reacties van ouders van de kinderen die komen kijken. Sommige vinden dat het een kwestie is van stappen, springen, hupsen en steken. Natuurlijk ben ik als schermliefhebber het daar niet mee eens. Maar ik snap wel waar het beeld vandaan komt. Schermen wordt in Nederland beschouwd als een elitaire sport. De meeste schermers zijn hogeropgeleid en hebben dezelfde interesses. Schermen bestond al in de tijd van de Egyptenaren en is dus erg oud. Vandaar dat de sport veel mensen trekt die geïnteresseerd zijn in geschiedenis.’’
Promoten
Vic heeft vaker geprobeerd om verschillende soorten mensen aan te trekken, maar helaas leverde dit weinig op. ‘’Niet veel mensen zijn van mening dat deze sport leuk of spannend genoeg is. Ik heb een tijdje zelf het schermen geprobeerd te promoten maar hier ben ik snel mee opgehouden. Ik heb er toen voor gekozen om het promoten aan professionals over te laten en hier heb ik nu ook vrede mee, aangezien dat beter werkt.’’

Tekst: Michelle Trines  Video: Maxime Paulis