Stel, je bent zestien en je gaat naar een feestje. Sinds de alcoholwet, die op 1 januari 2014 is ingegaan, mogen zestien- en zeventienjarige geen alcohol meer drinken. Wat doe je dan? Volgens een onderzoek van Labyrinth onderzoek & advies kiest deze groep nu voor drugs.

In een mini documentaire van Laïs van Niel werd duidelijk dat jongeren nu naar drugs grijpen, omdat ze volgens de wet geen alcohol mogen drinken. Ze kwam op het idee om deze documentaire te maken, omdat ze in haar vriendenkring had gehoord over het drugsgebruik. In de tien minuten durende docu wordt duidelijk dat jongeren van zestien en zeventien verschillende soorten drugs gebruiken. Er wordt gepraat over ecstasy, cocaïne, speed, LSD, truffels en 2C-B.

Facebook onderzoek

Het onderzoek, dat is gemaakt in opdracht van NPO101 en BNN, komt ook aan bod. Via Facebook zijn vijfduizend jongeren in de leeftijd van zestien en zeventien benaderd om een aantal vragen te beantwoorden. De resultaten zijn schrikbarend; meer dan een derde geeft aan meer drugs te zijn gaan gebruiken sinds de alcoholwet. Een vierde zegt ook wekelijks drugs te gebruiken. Ondanks deze schrikbarende cijfers is Jellinek, een van de grootste instellingen van Nederland voor verslavingszorg, niet onder de indruk. “Wij vinden dat dit onderzoek onverantwoordelijk is afgenomen en ook onverantwoordelijke conclusies trekt,” aldus woordvoerder Theo Smit.

D66 is wél onder de indruk van de proef en pleit voor een onafhankelijk en uitgebreid onderzoek. Ze wil ook met staatsecretaris Martin van Rijn in gesprek.

Het Trimbos Instituut, dat onder meer onderzoek doet naar verslaving, bevestigde de verhoogde consumptie onder bepaalde jongeren tegenover NU.nl. Er werd wel bij verteld dat er geen cijfers voor deze specifieke leeftijdscategorie beschikbaar zijn. “We hebben wel bij de verhoging van de drankleeftijd gewaarschuwd voor dit soort bijeffecten,” vertelt de woordvoerster verder. “Maar uit de gegevens die we nu voorhanden hebben, blijkt geen schrikbarende stijging.” Het Trimbos gaat in 2016 weer een groot onderzoek doen naar het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren. Ze hopen dat er effecten aantoonbaar zijn. Ook de woordvoerster van Trimbos vindt, net als Smit, dat de proef van Labyrinth niet de juiste conclusies trekt.     Trend Documentaire maakster Laïs van Niel en D66-kamerlid Vera Bergkamp waren dinsdag te gast in radioprogramma De Nieuws BV. “De proef is niet representatief omdat het via Facebook is gedaan. We hebben 5000 jongeren gevraagd naar hun bevindingen. Daar kwamen enorm grote cijfers uit. Je kunt zeggen dat het ligt aan de groep, maar ook van het Trimbos hebben we gehoord dat dit een trend is,” zegt Laïs van Niel over de peiling in het radio programma. Bergkamp vindt de resultaten vooral ‘zorgwekkend’ en vindt dat ecstasy natuurlijk niet het alternatief moet worden voor alcohol. “De verhoging van de alcoholleeftijd had tot doel de gezondheidsrisico’s te beperken,” zegt Bergkamp, “en wat uit deze peilingen blijkt is eigenlijk dat dit niet werkt en zelfs averechts werkt.” En wat gebruik jij liever? Laat het ons weten in de poll!

survey solutions