TILBURG – De gemeenteraad van Tilburg heeft maandag ingestemd met de komst van het ‘Winkelrondje Tilburg’. Een van de historische stadspanden zal flink op de schop genomen worden om 12.500 vierkante meter aan winkelruimte te creëren. De reacties van winkeliers en omwonenden verschillen sterk.

Marlous Mutsaers, voorzitster van winkeliersvereniging SOBT, heeft lang overlegd met het bestuur. “Het is een ingrijpende beslissing voor de stad en ik moet de mening van de meerderheid vertellen. Het merendeel is blij met de komst van het winkelrondje, omdat er al drieëntwintig jaar gesproken wordt over het doortrekken van de Emmapassage, maar er nog steeds niets is gebeurd.”

BRO, advies- en ontwerpbureau stelde een rapport op, waarin een aantal ideeën voor versterking van Tilburg centrum zijn opgesteld. BRO stelt onder andere dat er in Nederland maar tussen de zes en tien echte winkelsteden zullen overblijven. Overige steden zullen gaan dienen als ‘boodschappenstad’. Mutsaers hecht veel waarde aan de mening van dit bedrijf. “Voor Tilburg is het nu inderdaad erop of eronder. We zorgen dat we voor grote partijen ook aantrekkelijk zijn, of we laten Eindhoven, Den Bosch en Breda de winkelsteden zijn en nemen genoegen als boodschappenstad. Ik wil dat niet. Wij zijn de zesde stad van Nederland en we kunnen het ons niet veroorloven om de handdoek in de ring te gooien.”

Negatieve reacties
Maar veel winkeliers zijn het niet eens met de komst van het Winkelrondje. Volgens Mutsaers heeft dat te maken met angst, voor de toekomst van hun bedrijf maar ook voor de concurrentie die de nieuwe winkels met zich mee gaan brengen. De inwoners van Tilburg die tegenstand bieden, pleiten voornamelijk voor het behoud van cultureel erfgoed. Volgens Cécile van Berkel, gemeenteraadslid van CDA Tilburg, is dat onzinnig. “De tegenstanders hadden verschillende motieven, zoals angst voor het verdwijnen van het groen in de stad. Maar dit wordt juist gecompenseerd. Door meer groen rondom de nieuwe winkels te plaatsen willen wij een beleving creëren. De stad aantrekkelijk maken door middel van nieuwe concepten en een mooie omgeving.”

Ook Mutsaers is het niet compleet eens met dit motief. “Wat ik heel bijzonder vind, is dat in Tilburg jarenlang gescholden is op het ‘lelijke’ gemeentehuis en nu het verbouwd wordt, zegt iedereen ‘oh oh oh het is cultureel erfgoed’.”

Een ander argument van tegenstanders is dat er al te veel leegstand is in de binnenstad, maar volgens van Berkel komt dat door de te hoge huur voor starters. “Zo lang eigenaren de huur niet willen verlagen, komt er ook niemand het pand huren. De eigenaren moeten in de toekomst op een manier gedwongen worden om tegen andere prijzen hun winkels te verhuren.”

Verbouwing stadskantoor
Op de begane grond van Stadskantoor-1 komen nieuwe winkels met een geheel nieuw concept. Wat voor winkels dat zijn, dat moet nog besloten worden. De stadswinkel zal moeten verhuizen, evengoed als de bibliotheek. Daar is Mutsaers het niet mee eens. “De stadswinkel hoort thuis in het stadskantoor en ook de bibliotheek heeft nu een perfecte locatie.”

De komst van de Primark in het Stadskantoor is bevestigd door van Berkel. “De raadszaal hoeft hier geen plaats voor te maken. Primark komt namelijk aan de achterkant van het kantoor.”

Het ondernemingsplan moet nog komen. De raad en de ambtenaren zullen rond mei 2016 verhuizen naar het Interpolisgebouw. Half 2018 hoopt van Berkel dat het Winkelrondje klaar zal zijn.