Nederland is het op vijf na duurste land om naar een voetbalwedstrijd te gaan, dat blijkt uit een onderzoek van Omio en Onefootball. Qua kwaliteit scoren we een stuk slechter met de vijftiende plaats. Kwalitatief heeft Duitsland het beste voetbal voor een tientje minder per wedstrijd.

Nederland komt uit op een prijs/waarde vergelijking van 1,3 wat een groot contrast oplevert met buurland Duitsland dat 12,6 scoort. De Nederlandse Eredivisie presteert al jaren steeds slechter. Door het beperkte budget van onze clubs, gemiddeld zo’n 30 miljoen, kunnen ze niet op tegen landen als Engeland, waar het budget tien keer zo groot is. Nederland heeft daarentegen wel veel jong talent.

Vaak zie je dat Nederlandse clubs spelers opleiden die vervolgens gekocht worden door rijkere buitenlandse clubs. Toch vinden teams zelf niet dat ze teveel vragen voor toegangstickets. “Onze prijs stellen we vast in combinatie met onze seizoenkaarten”, legt Kim van Baal ticketmanager bij Willem II uit, “het moet wel voordeliger blijven voor fans om een seizoenkaart te kopen”. “In Nederland komt de prijs tot stand door een marktconform te handhaven dat gebaseerd is op vraag en aanbod. Volgens de Nederlandse bevolking is de prijs voor een voetbalwedstrijd dus wel geoorloofd.”