De tijdrit van het WK wielrennen in Richmond (VS) heeft een enigszins verrassende winnaar gekregen: Vasil Kiryjenka. De Wit-Rus was de snelste over het parcours van 53 km in een tijd van 1:02:29:45. De Italiaan Adriano Malori en de Fransman Jérôme Coppel completeerden het podium. De Nederlander Tom Dumoulin eindigde op een teleurstellende vijfde plek.

Vooraf rekenden men Tony Martin, Rohan Dennis en Tom Dumoulin tot de kanshebbers voor de eindzege, maar allen stelden ze teleur. “De druk heeft een enorme impact gehad”, vertelt Henk Lubberding, wieleranalist van NOS. “Zij werden dagenlang bestempeld als topfavorieten en bezweken daar min of meer onder.”

Dennis en Martin eindigden op een respectievelijke zesde en zevende plek. “Dennis had natuurlijk pech met zijn fietswissel, maar oogde niet echt scherp. Martin daarentegen was gewoon niet in goeden doen. Waar dat aan ligt? Dat weet ik niet. Misschien heeft hij niet voldoende de nadruk gelegd op de tijdrit tijdens trainingen. Feit blijft dat hij de verwachtingen niet heeft waargemaakt.”

Honger naar resultaat

Dat Vasil Kiryjenka er uiteindelijk met de overwinning vandoor ging komt volgens Lubberding niet helemaal uit de lucht vallen. “Het heeft allemaal met omstandigheden te maken”, zegt hij. “Jongens als Kiryjenka hebben een niet al te best voorjaar achter de rug en willen dat graag rechtzetten in het najaar. Dat zie je ook bij Jérôme Coppel, zulke gasten hebben honger naar resultaten en kunnen tijdens een WK net iets meer geven.”  

20988335463_d5fd479eb9_o
Vasil Kiryjenka (foto van: Eli Christman)

De 34-jarige Wit-Rus was tijdens beide tijdmetingen onderweg de snelste en dat was op de finish niet anders. Op het podium werd hij geflankeerd door Malori, die eindigde als tweede, en Coppel, die derde werd. Het is voor Kiryjenka de tweede medaille op deze discipline. In 2012 behaalde hij een bronzen medaille tijdens het WK in Valkenburg, drie jaar later kan hij daar een gouden plak aan toevoegen.

Dumoulin

Vooraf hoopten veel Nederlandse wielerfans dat Tom Dumoulin de eerste Nederlandse winnaar zou worden van het WK tijdrijden, maar helaas liep alles anders. De renner van Giant-Alpecin, die gehinderd werd door een zitvlakblessure, eindigde ruim één minuut achter Kiryjenka. Onderweg was te zien dat de renner met zichzelf worstelde en zijn vorm van de Vuelta niet kon evenaren. “De tijdrit in een grote wielerkoers is toch wat anders dan een eendagswedstrijd. Iedere renner verschijnt fitter aan de start dan wanneer ze al twee weken koers in de benen hebben. Daarnaast bestond het rijdersveld uit allemaal tijdritspecialisten”, beweert Lubberding.  

“Ik denk dat velen te graag wilden dat Dumoulin goud zou halen. Na zijn prestaties in de Vuelta had iedereen hoge verwachtingen en dan is het moeilijk om die waar te maken. De Ronde van Spanje heeft wel zeker invloed gehad op Dumoulin. Je zag tijdens de rit wel dat hij een paar jasjes had uit moeten doen, hij was gewoon niet goed genoeg.”

Wegwedstrijd

Aanstaande zondag staat de wegwedstrijd van het WK op het programma. De tweehonderd renners, uit zesenveertig verschillende landen, moeten ruim 260 km fietsen alvorens te finishen in Richmond. De wedstrijd is zondagavond live te zien bij NOS, NPO 2. De uitzending begint vanaf 20:10 uur.