Het EK volleybal voor vrouwen in Nederland begint op 26 september en duurt tot 4 oktober. Jeroen van Vugt, hoofdtrainer van volleybalvereniging VCE/PSV, vertelt ons over het vrouwenvolleybal in Nederland en over onze eigen Nederlandse volleybaldames die binnenkort op het EK gaan spelen.

Hoe zit het met de populariteit van het vrouwenvolleybal in Nederland?

“Vrouwenvolleybal is in Nederland bekender en groter dan het mannenvolleybal. Vrouwen en meisjes volleyballen steeds vaker dan jongens aangezien die sneller kiezen voor voetbal. Het is heel moeilijk om jongens de zaal in te krijgen. Vooral in dorpen heb je vaak de keuze tussen voetbal en volleybal en dan kiezen de meisjes voor deze sport. Dit is een ontwikkeling die we wel proberen om te keren.”

Wat is precies het verschil tussen jongens-en meisjesteams qua volleybal?

“Bij de meisjes is de sport vaak wat technischer, er worden langere rondes gespeeld en er wordt meer verdedigd. Bij de jongens draait het toch meer om de hardere aanvallen, harder slaan en zijn de rondes korter. Daarom is het vrouwenvolleybal aantrekkelijker om naar te kijken. Het is vaak wat spectaculairder ook al wordt er minder heftig geslagen, alhoewel de vrouwen ook behoorlijk hard kunnen rammen hoor. Over het algemeen zit er bij het vrouwenvolleybal meer power en kracht achter en is het actiever. Ook zijn dames meer gedreven, zij trainen meer gestructureerd en willen eerder weten waarom ze iets moeten doen of waarom iets zo werkt. Terwijl de mannen sneller het idee hebben dat ze een spelletje aan het spelen zijn.”

De vrouwen die meedoen aan het EK moeten zichzelf promoten op social media, wat vindt u hiervan?

“Het is wel iets wat vaker voorkomt bij volleybal: allerlei reclameacties organiseren om meer mensen naar de zaal te krijgen. Ik vind het een hele slimme zet. Social media is een goed platform daarvoor en daar moeten ze zeker gebruik van maken.”

Waarom denkt u dat de vrouwen zichzelf moeten promoten?

“Ik zeg altijd dat iedereen kan voetballen; een beetje tegen die bal aanschoppen is geen grote klus. Volleybal is veel technischer. Geef een gemiddeld persoon een voetbal en iedereen kan voetballen, voor volleybal geldt dit niet. De mensen die naar onze sport komen kijken, zijn vaak kenners, die weten tot in detail hoe het spel in elkaar steekt. Hier in Eindhoven speelt Nederland niet, Duitsland bijvoorbeeld wel. Ik vraag me af hoeveel publiek er komt opdagen tijdens het EK. Het ligt niet zozeer aan de vrouwen hoeveel bezoekers er komen, volgens mij komt het echt door het aard van de sport.”

(Tekst Michelle Trines)

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/225394525″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]