Tim Visser lijkt de eerste Nederlandse rugbyer ooit te worden op een wereldkampioenschap. Hij speelt namens Schotland, maar de rugbyer werd voor de eerste wedstrijd nog buiten de selectie gehouden. Presentator en oud-semi professioneel rugbyer JayJay Boske denkt dat Visser tegen Amerika geschiedenis gaat schrijven.

 

“Hij is goed genoeg om zijn debuut te gaan maken dit WK. Sowieso krijgt iedere speler wel een keer de kans tijdens het toernooi om te spelen, maar Visser heeft ook zeker de kwaliteiten”, zegt Boske. “Hij is de beste Nederlandse rugbyer ooit en een van de beste finishers ter wereld. Dat onderschatten mensen nog wel eens.”

Visser werd in 2004 gescout door het Engelse Newcastle en twee jaar later debuteerde hij voor die club. De Utrechtenaar diende uiteindelijk zijn contract uit en vertrok daarna naar het Schotse Edinburgh. Omdat hij al lange tijd in dat land woont en ervoor koos niet voor Nederland uit te komen, mag de rugbyer spelen voor de Britten. “Het is de beste keuze die Visser ooit in zijn leven gemaakt heeft. Anders was ‘ie nooit waar hij nu is. Het is misschien jammer dat de beste Nederlandse rugbyer ooit niet voor ons land uit wilde komen, maar hij staat nu op het punt om geschiedenis te schrijven, dat is fantastisch”, aldus Boske.

Tot die tijd moet Visser toekijken. “Ik denk dat hij in de volgende wedstrijd, tegen Amerika, gaat spelen. Ik weet niet of het terecht is dat hij niet bij de selectie zit voor de eerste wedstrijd, maar ze spelen twee wedstrijden in de week, dus is het wel logisch dat niet iedereen iedere keer mee kan doen. Dat is bijvoorbeeld niet te vergelijken met voetbal.”


Op RTL7 worden de rugbywedstrijden live uitgezonden. Boske is daar een van de analysten en ziet de kijkcijfers omhoog schieten. “De populairiteit van rugby explodeert. Het is natuurlijk een hele mooie sport en de uitzendtijd voor darten wordt beperkter, maar daar krijgen we eigenlijk heel veel positieve reacties over. Ben nou eerlijk, wat is nou leuker om naar te kijken? Ik sprak gisteren met darter Co Stompé en hij snapt helemaal dat rugby nu voorrang krijgt. We zullen het ook gaan merken bij sportclubs, zij krijgen vast meer leden”, aldus de presentator.

Komende zondag, 27 september, speelt Schotland tegen de Verenigde Staten de tweede wedstrijd op het WK. Dit kan dus een memorabele dag voor het Nederlandse rugby worden als Tim Visser aan spelen toe komt.