Shoulders of Giants

Op de dag dat 34 studenten van de Rockacademie zijn afgestudeerd en de eerstejaars hun propedeuses uitgedeeld krijgen, vind het Alumni Fest plaats in de binnenstad. Over de loop van de avond spelen in Cul de Sac en Studio Tilburg zeven aan de academie verwante bandjes, gevolgd door een afterparty met dj’s. Bijna de hele academie is naar de cafés toegestroomd. Alle bands die er spelen zien vrijwel alleen bekenden in het publiek.

Het lijkt een ongeschreven regel dat alle concerten op het festival te laat beginnen. Matches, de eerste act van de avond, zou om 21:00 moeten aftrappen in café Cul de Sac, maar dan is er nog bijna niemand. Als de band dan om 21:15 alsnog begint is het al een stuk drukker en als de band twintig minuten later het alweer voor gezien houd is “de cul” helemaal volgelopen.

Dit bijna alle aanwezigen bekenden van de band zijn blijkt tijdens het optreden van Matches. De zangeres van het trio staat in het begin wat zenuwachtig op het podium, totdat bij het derde nummer twee meisjes spontaan beginnen te dansen. Het zijn duidelijk vriendinnen van elkaar, want de zangeres lacht en je ziet dat ze gelooft dat het wel goed komt. Het komt ook goed, de band gaat op in hun muziek en het publiek luistert aandachtig naar de filmische klanken.

De band speelt stukken korter dan de aangekondigde speeltijd van een half uur, en de presentatrice laat ons weten dat over een kwartiertje de band Shoulders of Giants gaat spelen in Studio Tilburg. Echter moet de band een kwartiertje later nog beginnen met de soundcheck. Zanger/gitarist Mark van Bavel legt uit: “We kwamen gewoon op de afgesproken tijd aan, braaf als we zijn, maar de Studio is ook gewoon een eetcafé, dus toen zaten allemaal mensen nog gewoon te eten. Toen konden we dus nog niet beginnen.”

Uiteindelijk begint het optreden een halfuur later dan bedoeld, en sommige mensen in het publiek raken een beetje geïrriteerd. Ook verschilt de harde rock van het viertal nogal van het geluid wat Matches liet horen, dus sommige mensen kijken het in het begin nog een beetje afwachtend aan. De sfeer begint wat losser te worden als Mark het publiek begint toe te spreken. “Wie hier is er vandaag afgestudeerd? Proost! En wie heeft er vandaag zijn propedeuse binnengehaald? Proost!”

Na afloop is de band toch best tevreden. Mark: “Voor een optreden in een café was het echt supervet.” Bassist Thijs Tervoort vult aan: “Ik vind het wel bijzonder dat het met de muziek die wij maken toch nog een gezellig optreden is geworden.” Gitarist Daniël Hemmen is na het optreden vooral geïnteresseerd in een knappe serveerster van de Studio. Op de vraag waar hij de band over vijf jaar ziet antwoordt hij dat hij dan in ieder geval hoopt met haar getrouwd te zijn.

Iets bredere toekomstambities heeft de band ook. “Over vijf jaar zijn we hopelijk niet meer hier, dan willen we wel echt aan een buitenlandse tour bezig zijn. We willen niet blijven hangen in de regio.” Thijs laat weten dat hij ook hoopt dat ze over vijf jaar allemaal een lange baard hebben. Iets dichterbij is de release van het debuutalbum,12 november. Op deze avond denkt de band daar in ieder geval nog niet aan, want het is tijd voor ze om het volgende bandje te gaan bekijken.