Het is een droom voor iedere amateurvoetballer: spelen tegen een profclub. De Treffers (Groesbeek) werd tijdens de loting van de tweede ronde van de KNVB-beker gekoppeld aan Roda JC. Woensdag 23 september, aanvang 20:00 uur, thuis op eigen veld, een affiche om naar uit te kijken voor de Groesbekers.

Op een volgepakt Sportpark Zuid mogen de amateurs van De Treffers aantreden tegen Eredivisionist Roda JC. Ruim voor aanvang van de wedstrijd is het stil in Groesbeek. De straten zijn leeg, enkele winkels sluiten eerder en zelfs sommige horecagelegenheden zijn gesloten.

Iedereen met een zwart-rood hart is naar de plaatselijke trots gekomen om ze aan te moedigen. Op de twee tribunes aan de lange zijdes valt geen enkele plek meer te bemachtigen en ook rondom het veld oogt het gezellig druk. Dat er enorme belangstelling is voor het duel, blijkt wel uit het feit dat in de huizen achter de goal mensen vanuit het raam naar de wedstrijd kijken.  

Als de spelers het veld oplopen klinkt luid applaus vanaf de tribunes, de supporters geven de plaatselijke helden een staande ovatie. De omstandigheden neigen naar een ouderwetse bekerstunt. Alle ingrediënten voor ‘zo’n avondje’ zijn aanwezig. Het is een koude, herfstachtige avond en het veld is nat plus bedenkt met bladeren. Niet echt de ideale omstandigheden voor profvoetballers.

Meten met professionals

“Dit soort wedstrijden zijn altijd een leuke ervaring voor een amateurclub. Het is voor het team een kans om zich te meten met Eredivisiespelers en ook individueel willen spelers zich laten zien natuurlijk”, erkent Anton Janssen, trainer van De Treffers.

IMG_4250

Vanaf het eerste fluitsignaal scharen de supporters van De Treffers zich met zijn allen achter de thuisploeg. Met gezang en tromgeroffel proberen ze de gasten uit Kerkrade uit hun concentratie te halen. De ploeg van Anton Janssen begint fel aan de wedstrijd, en dat wordt goed ontvangen door de fans. Af en toe mislukt er een actie van een Roda JC-speler, dit tot grote vreugde van het Groesbeeks publiek. De leidsman moet het af en toe ontgelden. Bij elke nadelige beslissing van hem schreeuwen fanaten van de plaatselijke voetbalvereniging hun kelen schor.

Tegen het einde van de eerste helft schakelen de elf uit Kerkrade naar een hogere versnelling, de amateurs hebben hier zichtbaar moeite mee. De oudere supporters merken dat de Topklasser een steuntje in de rug kan gebruiken. Her en der coacht er iemand op de tribune. “Kom op Jan, korter dekken”, klinkt er vanuit een deel van de tribune. “Blijf scherp mannen, jullie kunnen het”, voegt een mede-supporter eraan toe.

Verzet gebroken

Vlak voor rust komt de thuisploeg op achterstand. Een flinke tegenvaller voor de amateurs en de supporters. Ze waren hoopvol om met een gelijke stand de rust in te gaan, maar een late tegentreffer gooit roet in het eten. Tijdens de pauze wordt er onderling tussen beide supporters veel ‘geouwehoerd’. “De sateetjes smaken hier zoals altijd heerlijk, maar met een 2-1 stand na negentig minuten zullen ze nog wel beter smaken”, grapt een supporter van De Treffers tegen een van Roda.

IMG_4248

Na de rust hangt er op de staantribune een sigarenlucht, de magen zijn weer voorzien van de nodige fastfood en de supporters zijn hoopvol gestemd over het verloop van de wedstrijd. Niet veel later valt de droom van De Treffers om door te gaan in de beker in duigen. Na een klein uur vergroot de Eredivisieclub de score. Er wordt gevloekt op de tribune, maar de sfeer blijft goed.

Blijven zingen

Ondanks dat de amateurclub tegen een ruime achterstand aankijkt, blijven de supporters zingen. Bij elke mogelijkheid die zich voordoet voor de ploeg uit de Zondag Topklasse leeft het publiek op, en blijven ze verslagen achter wanneer een kans om zeep wordt geholpen.

Langzaamaan vloeien de krachten van de amateurs weg. Hafid Sarkouke, ingevallen bij de thuisploeg, laat Sportpark Zuid nog enkele keren opleven. Met zijn gedrevenheid en passie zorgt hij voor enkele hoogstandjes, dit tot genoegen van de fans.

Over en sluiten, of toch niet..

Een kleine tien minuten voor tijd beslist Roda JC definitief het duel: 0-3. Daarna is het een kwestie van de wedstrijd ‘zakelijk’ uitspelen voor de equipe van Darije Kalezić. Na negentig minuten blaast de scheidsrechter op zijn fluitje en klinkt er nogmaals een applaus voor de selectie van De Treffers. Zij worden bedankt voor de getoonde inzet en andersom bedanken zij de supporters voor hun komst en loyaliteit.

IMG_4253

“Jammer dat het zo is geëindigd”, zegt Janssen. “We hadden er graag meer tegenover gezet. We wilden vanuit een degelijke organisatie Roda pijn doen. Helaas is dat niet gelukt, maar ik ben wel trots op mijn spelers. We hadden gehoopt op een stunt, alleen dat zat er echt niet in. De supporters waren vandaag enorm trouw. Ze bleven constant zingen, ook toen we op achterstand stonden, dat siert ze. Hopelijk komen er in de toekomst nog veel meer van zulke wedstrijden, daar geniet ik echt van.”

Na de wedstrijd is het voor de jongeren tijd om foto’s te maken met spelers van Roda JC. De oudere garde blijft nog even hangen in de kantine om één pilsje te nuttigen, of ja één.. Het blijft in ieder geval nog lang gezellig in Groesbeek.