Sepp Blatter wordt officieel verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden. De FIFA-voorzitter zou 2 miljoen Frank, zo’n 1,8 miljoen euro, hebben betaald aan Michel Platini. De Zwitserse justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart, zo werd vandaag bekend. Het is nog niet duide;okl waarom de UEFA-baas het geld ontvangen zou hebben van Blatter.

De 79-jarige Zwitser blies op het laatste moment een persconferentie af. Direct na de vergadering van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond werd hij meegenomen en verhoord door justitie. Er wordt ook gezocht naar bewijsmateriaal in het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich. Daarbij zijn verschillende documenten en data in beslag genomen, zo meldt het ANP.

De wereldvoetbalbond FIFA werkt volledig mee aan het onderzoek van de Zwitserse justitie naar voorzitter Sepp Blatter. Dat liet de mondiale federatie weten in een reactie op de start van een justitieel onderzoek naar de scheidende voetbalbaas. Het is zeker niet de eerste keer dat de FIFA de afgelopen jaren in het nieuws komt door verhalen over omkoping en corruptie. De leider hield zich echter altijd zo veel mogelijk buiten de verwikkelingen. In 2005 werd Blatter ervan verdacht een deal te hebben gesloten met de Caribische voetbalbond. Volgens de Zwitserse justitie zou dat ‘ongunstig’ zijn voor de FIFA. Blatter is momenteel bezig aan zijn laatste maanden als baas van de FIFA. Op 26 februari neemt iemand anders het stokje over.