Een kapster, fotograaf, barista, broodjeszaak en tweedehandswinkel op Stratumseind? Niet echt iets wat je heel snel voor je ziet in de lange, ‘beruchte’ uitgaansstraat in Eindhoven. Marco Baetsen ziet het wél voor zich en gaat het proberen voor elkaar te krijgen. Baetsen is initiatiefnemer van Stratumseind Experimental Zone (SEZ) en wil door middel van het plaatsen van tijdelijke initiatieven in kroegen, Stratumseind ook overdag laten bruisen.

“Ik wil de straat meer uitnodigend en leefbaar maken. We hebben Stratumseind sinds de jaren tachtig en negentig zien zakken naar nu. Het is nu voornamelijk een uitgaansstraat die overdag  vooral gebruikt wordt om van A naar B te komen. Niemand blijft plakken. Vroeger was het overdag veel gezelliger”, vertelt Baetsen. Een groot deel van de ondernemers draait volgens hem een businessmodel van vijftien tot twintig uur in de week, terwijl ze voor een hele week huur betalen. Daar ziet de initiatiefnemer van SEZ kansen. “De straat kan niet meer verder gaan met alleen een nachtfunctie. Stratum heeft meer diversiteit nodig.”

De oplossing volgens Baetsen: de ‘feest horeca’ mixen met detailhandel, andere horeca en kunst en cultuur. “We willen met ondernemers in de uitgaansstraat die nu vooral in de avonduren open zijn, doordeweeks en overdag kansen creëren voor nieuwe ondernemers. Dus pioniers plaatsen zich, met tijdelijke inrichting, in de panden van kroegen en clubs. Het moet zo zijn dat iets binnen een half uur omgebouwd kan zijn als kroeg, het moet vooral heel praktisch zijn.” Dan kun je dus denken aan bijvoorbeeld een tijdelijke broodjeszaak, een winkeltje, kapsalon of fotostudio.

Het is een experiment. Dat betekent dat de ondernemers die starten, zes maanden de tijd krijgen om hun concept in de smaak te laten vallen. Ondernemers op Stratumseind zijn in ieder geval al enthousiast, volgens de net afgestudeerde Baetsen. “Er zijn al negen ondernemers en veertien locaties die mee willen doen. Dit aantal zal de komende weken blijven groeien”, hoopt hij. “En dan kunnen we na zes maanden kijken hoe en of de tijdelijke setting verlengd kan worden.”

Dit experiment vloeit voort uit een project van de gemeente Eindhoven: Stratumseind 2.0. Maar het initiatief komt helemaal vanuit Marco Baetsen. “Ik hoor veel positieve reacties vanuit de gemeente. Ik ben met ze in gesprek om samen met ondernemers, vastgoedeigenaren, brouwerijen en bewoners dit experiment tot een succes te brengen. Een nieuw en divers Stratumseind kunnen we alleen samen bereiken.”