Het Offerfeest is een islamitisch feest dat ook in Nederland wordt gevierd. Het is een feest waarbij een schaap op traditionele wijze wordt geslacht en daarna wordt gedeeld met de armen. Maar wat is het nou precies en wat betekent het voor moslim jongeren? Yunus Balci (20) viert het feest en kan ons er meer over vertellen.

“Het offerfeest gaat over het verhaal van de profeet Ibrahim (Abraham). Profeet Ibrahim had één zoon van wie hij ongelofelijk veel hield. God vroeg hem om zijn meest dierbare zoon te offeren. Na lang twijfelen besloot de profeet om dit te doen, omdat hij meer hield van God dan van wie dan ook. Nét voordat de profeet zijn zoon wilde offeren, verscheen de engel Djibriel. Hij vertelde hem dat het een test was van God. De engel vertelde hem dat hij een ram mocht slachten in plaats van zijn zoon,” legt Yunus uit. Een paar dagen voor het feest wordt de ram op traditionele wijze geslacht. Het is dus niet zo dat er een voorraad ram in de vriezer ligt bij Yunus’ thuis.

Voor mannen begint het feest al vroeg in de ochtend. “We gaan naar de moskee voor een speciaal gebed. Daarna is het gebruikelijk dat je op bezoek gaat bij oudere familieleden zoals oma’s, opa’s, ooms en tantes. Het is dan normaal om de hand van oudere mensen te kussen.” De kinderen krijgen daarna geld of cadeaus. “Het gaat erom dat je met je familie samen bent.” Wat betekent het Offerfeest voor Yunus? “Het Offerfeest leert mij om aan God te gehoorzamen, al is dat soms lastig. Zijn wil staat bovenaan en is het allerbelangrijkste. Het is voor mij een soort herinnering om te delen met anderen, vooral armen. In dit geval is het dan vlees, maar in principe is het alles.” Het is voor Yunus ook een speciaal feest, omdat het een van de twee officiële feesten van de Islam is. Het andere feest is het Suikerfeest.

Vluchtelingen die nu naar Nederland komen, willen natuurlijk dit feest vieren. Op het achtuurjournaal was te zien dat veel moslims hun vlees hadden gedoneerd aan de vluchtelingen. Het is normaal voor moslims om hun ram- of schapenvlees te delen met armen. De familie van Yunus heeft een deel van hun vlees aan de organisatie Hasene gegeven. Deze organisatie doet allerlei liefdadigheidswerk, maar verdeelt tijdens het feest vlees onder de mensen die het nodig hebben. “Ik vind het een super goed initiatief, want die mensen hebben het heel hard nodig.”

Eid Mubarak is een traditionele islamitische groet voor het Offerfeest en het Suikerfeest.