Zowel in Brazilië als in Japan gaan de voorbereidingen van de Olympische Spelen niet zoals gepland. In minder rijke landen klinkt er vaak vanuit de bevolking een klaagzang over de kosten van de Olympische Spelen .Volgens de website van NOC*NSF heeft sinds 1984 elk land dat de Spelen organiseerde winst gemaakt.

Dit is in strijd met het beeld vanuit Brazilië, waar arme wijken worden platgegooid, en Japan, waar het budget met de helft is gekort. “De Olympische Spelen geeft het land een poging om aan zichzelf te werken”, aldus Geert Slot, persvoorlichter NOC*NSF. “In Rio wordt de Olympische Spelen gebruikt om het openbaar vervoer te herstellen.”

De kosten voor het onderbrengen van de atleten en het organiseren van de wedstrijden wordt elk jaar terugverdiend uit onder anderen ticketprijzen en verkoop van de televisierechten maar toch betekent dat niet dat de Olympische Spelen gratis zijn. “Kosten voor het bouwen van stadions en het verbeteren van de infrastructuur zijn voor het land zelf, als dat geld niet juist besteedt wordt dan treedt er een probleem op.”