Countryzanger Ryan Adams heeft het gehele album 1989 van popster Taylor Swift gecoverd en alle nummers in een compleet nieuw jasje gestoken. Luister bijvoorbeeld naar Shake It Off van Swift, en naar de versie van Adams. De recensies zijn over het algemeen lovend, maar wat vindt een Taylor Swift fan van dit album? Swiftie Amal El Idrissi beluisterde het album en gaf haar mening over ieder nummer.

1. Welcome To New York
“Dit nummer vind ik bij Taylor al niet leuk, maar deze versie is helemaal verschrikkelijk. Deze hoefde ik na een keer al niet meer te horen.”

2. Blank Space
“Dit vind ik jammer. Dit nummer is origineel al best duister, en de tekst is echt insane. Hier zou je best wat stevigs van kunnen maken, maar hij maakt er gewoon weer een depressief janknummer van.”

3. Style
“Ik heb dit nummer een paar keer geluisterd, maar ik kan me gewoon niet meer herinneren wat hij er mee gedaan heeft. Dat zegt al wel genoeg denk ik.”

4. Out of the Woods
“Deze vind ik wel mooi, misschien wel beter dan het origineel. Hier komt goed naar voren hoe duister de teksten van Taylor eigenlijk zijn. Bij haar valt dat niet zoveel op, omdat het vrolijk klinkt. Maar bij deze versie van het nummer moet je wel naar de lyrics luisteren, want verder gebeurt er niet zo veel.”

5. All You Had To Do Was Stay
“Hier gebeurt eigenlijk hetzelfde als bij het vorige nummer, want het origineel is heel erg happy. Als Taylor zingt dat all you had to do was stay dan klinkt dat triomfantelijk, maar bij hem wordt het zó depressief dat ik er bijna van moet huilen.”

6. Shake It Off
“Deze vind ik echt heel erg slecht. Het origineel is supercool met ook echt een vrolijke tekst, maar dan nog presteert hij het om er iets saais van te maken.”

Ryan Adams
Ryan Adams

7. I Wish You Would
“Dit was wel weer een goed nummer. Opnieuw komt de ware aard van de tekst hier veel beter naar voren.”

8. Bad Blood
“Dit vind ik de beste cover. Dit nummer gaat over een ruzie, maar als Taylor het nummer zingt klinkt dat niet als iets om je druk over te maken. Terwijl in deze versie goed doorklinkt hoe kut ruzies eigenlijk zijn. Deze melodie past er eigenlijk veel beter bij.”

9. Wildest Dreams
“Dit is weer een heel erg depressief nummer, maar ik vind het wel erg mooi. Misschien is dit wel het meest trieste nummer op het album.”

10. How You Get the Girl
“Ik heb hier niet heel veel over te zeggen, maar ik vond het wel weer een geslaagde cover. De tekst komt hier opnieuw goed naar boven.”

11. This Love
“Vanaf hier heb ik het eigenlijk wel gehad met het album. Dit nummer en de nummers die hierna kwamen bleven me niet echt bij.”

12. I Know Places
“Het origineel vind ik heel erg mooi, maar deze versie vond ik niet zo geweldig.”

13. Clean
“Ik was dit nummer bijna vergeten, hier kan ik me echt niks meer van herinneren.”

Amal, die nog nooit van Ryan Adams gehoord had voor dat ze ging luisteren, vind het album wel een interessant experiment. “Ik vind het stoer dat Ryan Adams dit gedaan heeft, omdat hij ook wel een bekend artiest is, maar ik vond de uitvoering niet geweldig. Bij sommige nummers kreeg ik pas na een paar minuten door welk nummer hij aan het coveren was. Ik vraag me ook af of hij toevallig echt depressief is, want zo klonk het wel.”

De mening van een muziekjournalist

Toen Adams het album uitbracht rees de vraag op of het hier slechts om een promotiestunt ging, of dat Adams zich echt geïnspireerd voelde door het oorspronkelijke album. Muziek journalist Juliën L’Ortye denkt dat het om een mix van beide gaat. “Ik heb gelezen dat Ryan door een moeilijke periode in zijn leven ging, en toen dusdanig geïntrigeerd werd door het album van Taylor dat hij er zelf bewerkingen van ging schrijven. Ergens is het natuurlijk ook een promotiestunt, hij heeft kenbaar gemaakt dat hij ook al een nieuw (dubbel)album klaar heeft, maar in mijn ogen is het ook wel een oprecht iets.”

Het hele verhaal achter het album