TILBURG – Veel mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad, slikken het medicijn Tacrolimus om orgaanafstoting te voorkomen. Om te meten of zij genoeg van dit medicijn in hun bloed hebben, moeten ze vaak wekelijks naar het ziekenhuis. Met de Dried Blood Spot-methode (DBS) kunnen zij dit voortaan zelf thuis meten.

Patiënten prikken in hun vinger en laten het bloed op een papiertje met vier rondjes vallen. Dit wordt in een enveloppe gedaan en opgestuurd naar het ziekenhuis. Op basis van de uitslag weten de getransplanteerden of zij meer of minder van het medicijn moeten gaan slikken.

Groningen
Vanaf 2016 kunnen transplantatiepatiënten van het UMCG deze methode gaan gebruiken. Remco Koster, onderzoeker-analist in het UMCG, stelt in dit interview: “We beginnen met dubbelmetingen, om die van de DBS te vergelijken met de metingen die we normaal gesproken uitvoeren in bloedbuizen. Patiënten die een transplantatie hebben gehad, moeten ook op andere zaken gecontroleerd worden, maar dat hoeft minder vaak.”

Utrecht
In het UMC Utrecht wordt DBS al een tijdje gebruikt. De 19-jarige Kyara Slenter heeft een dubbele longtransplantatie gehad en test nu sinds een jaar haar eigen Tacrolimus-waarden. “Ik vind het fijn. Het gaat via een vingerprikje, het stelt weinig voor. Het is wel een hele verantwoordelijkheid, want je moet jezelf eraan herinneren om het te doen. Ik ben het één keer vergeten. Toen hebben ze het gewoon in het ziekenhuis gedaan.”
Het ziekenhuis controleert de waarden een keer per jaar, tijdens het grote gesprek met de patiënten.

Dankzij het onderzoek van Koster weet UMC Groningen nu meer over de beperkingen van bepaalde analysemethoden. “De Dried Blood Spot-methode blijkt zeer geschikt om patiënten thuis te monitoren”, stelt hij in het interview. Kyara, die zelf ook een tijdje in Groningen heeft gelegen, denkt dat het meer te maken heeft met het feit dat de artsen liever zelf de controle hebben. “Ik denk dat ze in Groningen denken dat ze het zelf beter kunnen dan de patiënten zelf.”

Het zuiden
Of de DBS-methode ook in Brabant en Limburg toegepast zal worden, is voor nu nog onbekend.
Een arts interne geneeskunde van Maxima Medisch Centrum Veldhoven stelt dat het te maken heeft met de academische ziekenhuizen in de omgeving. “Wij doen het hier nog niet. Het moet gecoördineerd worden vanuit academische ziekenhuizen. Voor transplantatiepatiënten zijn wij gelieerd aan Nijmegen en Maastricht. De perifere ziekenhuizen volgen de academische.”