Sjef van den Berg (20) timmert volop aan de weg als handboogschutter. Vorige week schoot hij zichzelf naar een zilveren medaille tijdens het testtoernooi voor de Olympische Spelen. Eerder dit jaar plaatste Van den Berg zich al voor het befaamde Olympisch toernooi, waarvan de voorbereidingen langzaamaan beginnen.

Zie je de zilveren medaille als een overwinning of verlies?

“Het geldt zeker als een overwinning, al heb ik natuurlijk wel de finale verloren. Ik ben tevreden dat ik zo ver ben gekomen, dat had ik van te voren nooit durven dromen. De finale was van hoog niveau, ik heb veel geleerd dus ben erg blij over dit testtoernooi.”

Wat was het doel van het Olympische testtoernooi?

“Het was vooral de bedoeling om Rio de Janeiro te zien en de omstandigheden tijdens wedstrijddagen te proeven. Vooral dat laatste was een hele fijne ervaring. We hebben kunnen wennen aan het warme weer en de wind, wat een hele belangrijke factor is binnen het handboogschieten. Ik ging het toernooi in zonder ambities voor een medaille en zou het gaan bekijken van ronde tot ronde. Dat ik dan zover kom is mooi meegenomen.”

Hoe kijk je terug op het jaar 2015?

“Dit was voor mij echt een super jaar. Ik ben op veel vlakken vooruitgegaan ten opzichte van vorig seizoen. Naast mijn schiettechniek ben ik op fysiek gebied verbeterd door middel van kracht- en conditietraining. Verder werk ik sinds dit jaar met een mental coach die mij veel heeft geholpen. Hij helpt mij onder andere om mezelf te beheersen op momenten dat het wat minder gaat tijdens wedstrijden. Daarnaast zijn de medailles die ik tijdens de Europese Spelen in Bakoe, en gedurende het Olympisch testtoernooi heb behaald absolute hoogtepunten.”

Je hebt je eerder dit jaar voor het eerst geplaatst voor de Olympische Spelen. Hoe voelt dat?

“Echt geweldig. De vorige keer tijdens de Spelen van 2012 liep ik het toernooi mis. Daarom ben ik blij dat ik er nu wel bij ben, het lijkt me in ieder geval super vet om mee te maken.”

 Rio_2016_Olympics_offices
Foto: Jorge Brazil

En wat zijn jouw verwachtingen?

“Ik wil het gewoon zo goed mogelijk doen, daar hangt geen ronde of medaille aan vast. Je weet dat het bij handboogschieten ineens klaar kan zijn wanneer je een slechte score neerzet. Hopelijk zit een Olympische medaille erin, of dat nu individueel of in groepsverband is maakt niet uit.”

Hoe ziet de voorbereiding voor dit toernooi eruit?

“We beginnen in de winter en gaan dan een aantal keer op trainingskamp, waaronder in Zuid-Afrika. Dit is bedoeld om nogmaals te wennen aan de weersomstandigheden, zodat we niet verrast worden tijdens het toernooi. We gaan met een hele groep op pad om een goed groepsgevoel te creëren. Daarnaast schiet ik tijdens het Europees Kampioenschap in Engeland ter voorbereiding om te kijken hoe goed de vorm is. En dan is het alweer tijd voor de Olympische Spelen met hopelijk een heel mooi resultaat.”