Vanaf dit studiejaar ontvangen studenten geen basisbeurs meer. Ze moeten gaan lenen. ‘Maximaal tanken’ en ‘een thuisbezorgdje doen’, daar gaan studenten nu misschien iets langer over nadenken. Toch krijgt een aantal studentenverenigingen meer aanmeldingen dan vorig jaar, meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen.

Studenten die dit jaar beginnen met een opleiding krijgen niet langer 286 euro op hun rekening gestort, ze moeten nu lenen. Door dit leenstelsel zullen studenten met een studieschuld te maken krijgen die kan oplopen tot 25.000 euro. De Landelijke Kamer van Verenigingen kwam tot de conclusie dat het aantal aanmeldingen van alle verenigingen bij elkaar steeg tot 1,9 procent. Dit zorgt dus voor een nóg hogere studieschuld.

Bij de Tilburgse studentenvereniging Olof steeg het aantal aanmeldingen inderdaad. “Het uiteindelijke aantal ‘blijvers’ is daarentegen gewoon hetzelfde gebleven”, vertelt Jochem Huijps, Vice-Praesus van Olof. “Niet iedere aanmelding wordt ook uiteindelijk een lid.” De vereniging was niet bang voor het leenstelsel en de mogelijke gevolgen hiervan. “Wel hebben we de vereniging nog iets aantrekkelijker proberen te maken. Onze leden kunnen nu gratis bijles volgen bij een professioneel bijles bureau. Zo ontstaat er misschien wat meer studiefocus.”

Bij een andere Tilburgse studentenvereniging, Vidar, zijn de aanmeldingen ook vergelijkbaar met vorig jaar. “We hebben niet meer aanmeldingen gekregen dan normaal, maar het is ook niet gedaald. We hebben ieder jaar een procedure met de promotiecommissie om de vereniging te promoten. Dat hebben we dit jaar ook weer op precies dezelfde manier aangepakt. De promotie sloeg gewoon aan zoals bedoeld en we hebben dus weer flink wat aanmeldingen”, vertelt Mirjam Slob, Abactis van TSR Vidar.

De verenigingen die zijn gestegen of gelijk zijn gebleven in het aantal leden mogen blij zijn. Het aantal aanmeldingen bij hbo-studies daalde namelijk met 6,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Bij de universiteiten bleef het aantal nieuwe leerlingen hetzelfde. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van koepelorganisatie Vereniging Hogescholen.