Screenshot uit de videoclip. © YouTube

Animatiestudio Studio Smack uit Breda maakte de videoclip voor het nummer Witch Doctor van De Staat. In de clip is te zien hoe frontman Torre Florim een menigte van computergeanimeerde mannen bezweert. Het filmpje werd alleen al op het YouTube-kanaal van De Staat meer dan 180.000 keer bekeken en gaf zowel de band als de studio internationale aandacht.

De clip werd opgenomen in een studio van de St. Joost Kunstacademie in Breda. Thom Snels van Studio Smack trok hiervoor een speciaal motion capture suit aan, waarmee zijn bewegingen werden vastgelegd en toegepast op de mannen in de clip. Deze techniek wordt ook gebruikt voor grote Hollywoodproducties als Lord of the Rings en The Avengers.

De reden dat Studio Smack met De Staat in zee ging is simpel. Snels: “We vinden De Staat een heel goede band en Witch Doctor een ontzettend vet nummer.” Dat de clip het zo goed zou doen, had hij niet verwacht. “We wisten dat we een toffe clip hadden gemaakt, dus we gingen ervan uit dat hij goed bekeken zou worden, maar dat het zó storm zou lopen, zagen we niet aankomen.” De clip bracht de mannen onder andere aan tafel bij talkshow Pauw.

Na het succes van dit project is het voor Studio Smack tijd om vooruit te kijken. “Plannen voor de toekomst hebben we altijd wel. We zouden zeker nog meer videoclips willen maken. Dit was onze eerste en het smaakt naar meer.” Eerdere projecten van de studio zijn een versie van de beroemde openingsscène van The Lion King zonder alle dieren, om zo het landschap te benadrukken. Ook maakte ze een bijzondere poster van de film Fight Club.

Dit is voor De Staat niet de eerste keer dat ze een hype veroorzaken. Eind 2014 scoorde de band bijvoorbeeld al met de EP Vinticious Versions, waarop ze hun eigen nummers in nieuwe versies speelden. Vooral de ‘Beastie Boys-versie’ van het nummer Input Source Select gooide hoge ogen. Momenteel zijn de bandleden in de studio hard aan het werk aan hun vierde album. Ook heeft de band voor voorjaar 2016 een uitgebreide clubtour aangekondigd.