Ondanks de zwartepietendiscussie groeit de vraag naar ‘Zwarte’ Pieten. De website www.huureenzwartepiet.nl draait sinds de zwartepietendiscussie overuren. “De mensen die de traditie willen behouden gaan natuurlijk eigen, traditionele pieten huren. En dat doen ze dan bij ons”, aldus Mark, eigenaar van de website.

“Zodra de Sint het land in vaart, krijgen we altijd veel aanvraag. Maar nu de discussie heviger is dan ooit tevoren lijkt het wel alsof steeds meer mensen mijn Zwarte Pieten willen huren”, vertelt Mark. Hij denkt dat het komt door de vele media aandacht die al ver voor december wordt gegeven aan de discussie. “Men denkt dan al vroeg aan Zwarte Piet en gaat dan ook eerder organiseren. Ook willen ze sneller zelf iets organiseren in plaats van naar een openbaar sinterklaasfeest gaan, omdat de Pieten daar niet meer traditioneel zijn. Voor mij dus alleen maar voordelig.” Mark zegt zelf de discussie maar onzin te vinden. “Het is een kinderfeest, nu zijn zij de dupe van een discussie tussen volwassenen.”

Toch gaan de basisscholen in de Randstad een hoop veranderen aan het hulpje van de Sint. Geen kroeshaar, geen rode lippen, geen gouden oorbellen en al helemaal geen bruine schmink meer.

 De basisscholen in de provincie Brabant denken hier echter anders over. “Wij gaan geen centraal besluit nemen hierover”, vertelt Marius Liebregts, algemeen directeur van Stichting Opmaat. Dit is een organisatie van openbaar onderwijs in Midden-Brabant. “Onze basisscholen mogen hier zelf over beslissen. Natuurlijk wordt de discussie in iedere wijk weer anders opgevat, dus ook iedere wijk mag zijn eigen beslissing nemen. Het is wel de bedoeling dat we gewoon ons gezonde verstand gebruiken en goed nadenken over wat we gaan doen.”  


online polls