Als beloning op je harde werk bier mogen drinken op de Oktoberfeesten in Beieren, het overkwam Bayern München. Ieder jaar komt het team deze traditie na. Maar hoe zit met het alcoholgebruik van onze eigen topvoetballers?

Moniek Kessels van de KNVB meldt dat voetballers veel bezig zijn met hun voeding en daarom dus niet veel alcohol nuttigen. ‘’Ze drinken dus niet al te veel tenzij het een geschikte gelegenheid is. Bijvoorbeeld na het winnen van een groot toernooi, wordt er heus wel eens een drankje genuttigd.’’ Volgens Kessels heeft de trainer veel invloed op het alcoholgebruik. Het kan soms voorkomen dat je toestemming van de trainer moet hebben voor een avondje stappen. Maar zelfs dan houden de voetballers zich redelijk in. ‘’Je zal een gemiddelde topvoetballer niet snel in de goot aantreffen.’’

Erik Swinkels werkt in café ‘De Verlenging’, dit is hét café in het Phillips stadion. Volgens Swinkels dronken de voetballers vroeger veel meer dan dat ze nu doen. ‘’Een aantal jaren geleden werd er flink wat alcohol genuttigd onder de spelers, tegenwoordig willen de spelers liever professioneel blijven en houden ze zich aan hun dieet. Dit betekent echter niet dat ze nooit een biertje pakken tijdens het eten, dit moet ook wel kunnen vind ik. Voetballers zijn ook maar mensen’’, aldus Swinkels.