Duizenden mensen hebben vanaf 1 oktober recht op huurverlaging. Ook studenten die in een sociale huurwoning wonen, kunnen recht krijgen op een lagere huurprijs mits zij bij een woningcorporatie huren. Dat vertelt Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond.

 

Volgens Marcel Trip geldt de huurverlaging ook voor studenten die in Brabant via een woningcorporatie wonen. Het is echter alleen mogelijk als een student in een studio of appartement woont. “Het is een landelijke regeling, dus in elke regio kan de huur verlaagd worden. De student kan zelf controleren of hij recht heeft op huurverlaging”, meldt Trip. De student heeft daarvoor WOZ-waarde (Waarde Onroerende Zaken) nodig van zijn woning. WOZ-waarde is de waarde van een woning. Vervolgens kan de huurder op de website van de huurcommissie checken of hij recht heeft op huurverlaging.

 

De gemiddelde maximale huurprijs blijft gelijk, maar lokaal kan er veel schommelen. Als de maximale toegestane huur van een woning onder de prijs zakt die huurders nu betalen, hebben ze recht op huurverlaging. Dat zegt de Woonbond. Verschillende woningcorporaties hebben laten weten om de huurprijs te verlagen.

 

Trip benadrukt dat voornamelijk mensen met een relatief hoge huurprijs in een minder populaire wijk kans maken op een lagere huurprijs. In populaire wijken kan de maximale huurprijs stijgen, wat maar een keer per jaar mag gebeuren. Het ministerie bepaalt het percentage van de huurverhoging, geeft de Woonbond aan.
Vanwege een nieuw puntensysteem waar de WOZ-waarde een rol gaat spelen is er kans op huurverlaging. Onder andere locatie, woonvorm en geluidsoverlast spelen daarbij een rol. Ook woningcorporaties in Noord-Brabant kunnen de huurprijzen aanpassen.