De Nederlandse Voetbalbond (KNVB) besloot woensdag dat het aantal strafcodes verlaagd moet worden. Dat komt volgens verschillende voetbalclubs de sanctiebepaling niet ten goede. Ook amateurscheidsrechters hebben hun twijfel. “Een klap in het gezicht kan beoordeeld worden als natrappen”, zegt amateurscheids Gijs Steevens.

 

De KNVB bepaalde om de 46 codes terug te brengen naar 7. Hierdoor worden overtredingen veel algemener beoordeeld, waardoor volgens velen een lichte fout vaak zwaarder dan nodig bestraft wordt. “Je moet uiteindelijk ook kijken naar het niveau van de scheidsrechters. Op de amateurvelden lopen ook amateurarbiters. Die zijn niet allemaal even goed opgeleid”, zegt KNVB-scheids Steevens.

 

Aantal codes

De voetbalbond vindt dat het aantal codes te hoog was en het daardoor onoverzichtelijk werd voor de scheidsrechters, die de formulieren moeten invullen. “Het waren inderdaad veel codes, maar om er dan ineens 39 van de 46 te schrappen, is wel een héél grote ingreep. Belachelijk eigenlijk”, zegt Steevens.

Lichte en zware overtredingen

“Sinds de aanpassing het ik het nog niet meegemaakt dat ik een rode kaart heb uit moeten delen. Maar als je het formulier na de wedstrijd moet invullen, heb je een beperkt aantal redenen die je aan kunt geven voor de rode kaart. Hierdoor kan bijvoorbeeld een klap in het gezicht van de tegenstander beoordeeld worden als natrappen. Terwijl dat twee totaal verschillende dingen zijn”, besluit de arbiter.

Beslissingen

De rol van scheidsrechters op de amateurvelden lijkt groter dan ooit. Een rode kaart kan voor een speler betekenen dat hij een maand geschorst wordt. “Omdat lichte overtredingen hard gestraft kunnen worden, betekent voor mij niet dat ik me geblokkeerd voel om kaarten uit te delen. Ik beoordeel simpelweg of het een fout van de speler is en of die zwaar genoeg is voor een gele of rode kaart. Ik beslis uiteindelijk niet welke sanctie de voetballer krijgt. Dat doet de KNVB aan de hand van de die codes”, aldus Steevens.

Dit zijn de 7 strafcodes die de KNVB gaat hanteren:

Strafcode 1: Gele kaart
Strafcode 2: Voorkomen van een doelpunt of ontnemen van een duidelijke scoringskans
Strafcode 3: Ernstig gemeen spel (tijdens een duel om de bal)
Strafcode 4: Gewelddadige handeling (buiten een duel om de bal)
Strafcode 5: Beledigen
Strafcode 6: Bedreigen
Strafcode 7: Spuwen
Strafcode 8: Overige overtredingen begaan door teamofficials