Als het aan de SGP-ChristenUnie ligt, vliegen er binnenkort drones over de Brabantse maïsvelden. De partij wil hiermee het aantal wietplantages sneller opsporen.

De drones moeten niet alleen wiet sneller in de plantages vinden, ook moet het de boeren meer veiligheid bieden. Fractievoorzitter Hermen Vreugdenhill van SGP-CU vertelt hierover: “De afgelopen jaren werden agrariërs flink onder druk gezet en geïntimideerd door drugsdealers. De boeren mochten hun maïs niet zonder hun toestemming weg halen, omdat dat de kans vergrootte om gesnapt te worden.’’
Brabant is niet de eerste provincie dat via de lucht softdrugs probeert te onderscheppen. Limburg maakte al eerder gebruik van vliegtuigjes om over de maïsvelden te vliegen.” Het is niet alleen dat het opsporen een stuk sneller gaat, als we via de lucht controlesystemen uitvoeren’’, aldus Vreugdenhill.

Vreugdenhill is niet bang dat het idee  veel weerstand oproept. “Nee, ik denk dat hier juist positief op gereageerd gaat worden. Boeren kunnen straks weer met een gerust hart hun maïsvelden bewerken, zonder de angst dat zij lastig gevallen worden door dealers. Er is continue controle op de velden dus dat biedt bescherming’’, volgens Vreugdenhill.

“Het scheelt een hoop werk voor ons’’

Wilma de Kroon is agrariër in Oosterhout. In samenwerking met haar zwager onderhoudt ze een maïsveld en een maïsdoolhof. Wilma ziet de komst van de drones als een goede toevoeging voor de veiligheid. “Niet alle agrariërs wonen in de buurt van hun maïsveld. Soms komen ze een paar weken of maanden niet op dat gebied. Er is dan geen enkel toezicht op het veld waardoor drugsdealers vrij toegang hebben. Die drones houden continue de controle op die gebieden. Het scheelt een hoop werk voor ons.’’