Vannacht om 23.59 uur is World Ballet Day van start gegaan. Tot vanavond 00.01 kan je live dansrepetities van verschillende dansgezelschappen volgen, dit kan via hun Youtubekanaal. Doordat elk balletgezelschap in een andere tijdzone leeft, kun je drieëntwintig uur non-stop alle verschillende dansstijlen bekijken.

De dansgezelschappen die mee doen aan deze livestream zijn The Australion, The Bolshoi, The Royal en The San Francisco Ballet. Ook zijn er nog wat kleinere dansgezelschappen die mee doen, waaronder het Nederlands Dans Theater. Judith Vrancken, persvoorlichter van het Nederlands Dans Theater, ziet deze dag als een hele belangrijke voor de klassieke danswereld. ‘’World Ballet Day is een gigantisch gebeuren voor ons. Het is een kans om je aan de wereld te laten zien.’’

Niet voor iedereen
World Ballet Day is vorig jaar voor het eerst georganiseerd en is gebaseerd op de succesvolle livestream van het Royal Ballet in 2012. Hiermee trokken ze toen 200.000 kijkers. ‘’De mensen die online te zien zijn, zijn zowel leerlingen als professionele dansers. Het is echt een spektakel om naar te kijken aangezien het ook enorm serieus wordt genomen. Klassiek ballet is namelijk niet voor iedereen weggelegd.’’

https://www.youtube.com/watch?v=o2JXlxwchOY

De organisatie van World Ballet Day organiseert ook de ‘Dance Anywhere Contest’. Hierbij worden dansers over de hele wereld opgeroepen om op de meest ongebruikelijke plaatsen te dansen. Het filmpje kan je op social media plaatsen met de hastag #worldballetday. De leukste filmpjes worden op de Facebooksite van World Ballet Day geplaatst.