De 18-jarige Imme de Kluys uit de Limburgse stad Geleen weet Facebook te ontroeren. Op 24 september plaatste ze een filmpje op Facebook. Hierin deelt ze haar frustraties over de reacties op vluchtelingen. “Toen ik de dag erna wakker werd, had het filmpje zich verspreid als een virus”, vertelt ze.

Het sportpark Glanerbrook in Geleen ving 250 vluchtelingen op. Dit zou in eerste instantie voor maximaal 72 uur zijn, maar de noodopvang werd met drie dagen verlengd. Dit sportpark ligt bij Imme om de hoek, hier is ze een kijkje gaan nemen. Op basis van wat ze daar gezien heeft maakte ze dit filmpje. “Er zijn geen mooie campingbedjes, er zijn geen mooie wiegjes. Een vrouw met haar baby’tje moet daar gewoon liggen, op een groen veldbedje”, vertelt Imme vol frustratie en emotie in het filmpje. De vluchtelingen uit Syrië zijn nu verspreid over een aantal opvangcentra in Nederland, waaronder Amersfoort en Veenendaal.

“Ik heb me lange tijd heel erg afzijdig gehouden van alle negatieve onderwerpen in de media, maar toen ik dit zag, brak ik. Ik heb dat filmpje in een opwelling gemaakt, het was pure emotie”, aldus Imme. Haar doel was om een punt te maken binnen haar eigen kring. “Ik las zoveel negatieve dingen en ik dacht: ik ben iemand die het daadwerkelijk heeft gezien en ik ben er klaar mee.” Haar moeder vond het in het begin een beetje spannend. “Ik was wel wat angstig, maar het heeft bijzonder goed uitgepakt en ik ben harstikke trots op haar”, zegt ze.

“Ik had totaal niet verwacht dat het viral zou gaan”

Toen Imme wakker werd zag ze dat ze al 1300 views had. “Een paar uur later had ik 2500 views. Echt heel bizar.” Maar bij deze views bleef het niet. “Momenteel zit ik al op 800.000 en het worden er nog steeds meer. Het wordt elke dag tussen de 500 en 1000 keer gedeeld.”

Toch krijgt Imme ook negatieve reacties in overvloed. “Ik besteed hier weinig aandacht aan”, zegt ze. “Ik word wel eens bedreigd via berichtjes, maar hier trek ik me niks van aan. Ik maak dan een screenshot van het bericht en dan waarschuw ik hen. Ik maak ze dan bewust van het feit dat ik aangifte mag doen. Gelukkig houden de meesten daarna wel hun mond.” Haar moeder zegt dat dit ook wel te verwachten was. “Gelukkig gaat ze daar heel goed en volwassen mee om. Ik denk dat de meerderheid niet eens doorheeft wat zulke bedreigingen voor gevolgen kunnen hebben voor hen”, vult haar moeder aan.

Naast ‘Facebook-famous’ wordt ze ook nog eens herkend op straat. Ze wordt veel aangestaard en mensen smoezelen er fanatiek op los. “Vandaag waren er eindelijk een aantal mensen die me durfde aan te spreken met de vraag of ik ‘dat meisje van dat filmpje’ was. Dat vind ik wel grappig”, zegt ze lachend. Ze probeert er wel bescheiden op te reageren aangezien ze ook wel eens wat vervelendere reacties krijgt van mensen die het niet met haar eens zijn. Maar daar reageert ze heel duidelijk op: “Meningen verschillen, en dat respecteer ik net zo goed.”