Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo moeten twee varianten van frisdrank Mountain Dew uit hun schappen halen. De varianten Code Red en Voltage bevatten gevaarlijke gebromeerde plantaardige olie, wat kan leiden tot hartproblemen, gedragsproblemen en onvruchtbaarheid.

Consumentenorganisatie Foodwatch ontdekte de aanwezigheid van de, in Nederland, illegale olie en gaf de supermarkten vierentwintig uur de tijd om te reageren. Albert Heijn gaf nog geen termijn wanneer zij de frisdrank uit het schap halen, terwijl Jumbo aangaf het per direct weg te halen.

Op de vraag hoe het kan dat een frisdrank die zo’n gevaarlijk ingrediënt bevat, terecht kan komen bij Jumbo, had woordvoerster Claire Trügg niet veel te zeggen. “We zijn het aan het onderzoeken. De mensen die de frisdrank gekocht hebben, mogen het uiteraard terugbrengen.”

Jozefien Bertrams, woordvoerster van Nederlandse Mountain Dew-producent Vrumona, vertelt dat de twee gevaarlijke Mountain Dew smaken geïmporteerd worden uit de Verenigde Staten. “Het importeren gaat niet via ons. Wij maken deze varianten dus niet zelf. De gewone Mountain Dew wel, die is dan ook niet schadelijk.”