De marathon van Enschede wil meer aandacht voor de vrouwelijke lopers. De organisatie wil voortaan een internationaal veld van topmarathonloopsters. De vrouwen krijgen voortaan een eigen veld wat niet meer op de achtergrond ligt. De oudste marathon van Nederland vindt plaats op 17 april 2016, maar voor het eerst in de geschiedenis met de focus op vrouwen.

De organisatie wil zich onderscheiden van alle andere marathons in Nederland. ‘’Eindhoven en Amsterdam bijvoorbeeld richten zich nog steeds op de mannen. Wij vinden de vrouwen net zo belangrijk en daarom gaan wij hen nu in het zonnetje zetten’’, aldus Sabine Boshuis, woordvoerster van de organisatie.

Voorheen liepen er veel Afrikaanse mannen mee die vaak als eersten de finish behaalden. Hier gaat de organisatie vanaf nu verandering in brengen. ‘’We gaan opzoek naar vrouwelijke Afrikaanse lopers die we vooraan kunnen zetten zodat daar alle aandacht op valt. Al onze energie die we eerst aan de mannen besteedde, gaan we nu besteden aan de vrouwen.’’

Laura Withaar doet regelmatig mee aan de marathons in Nederland. Ze is erg enthousiast: ‘’Ik vind het erg speciaal dat er nu zoveel aandacht wordt besteed aan de vrouwen, vooral aangezien dit voor het eerst is. Naar mijn mening zijn we net zo belangrijk als de mannen, maar toch heeft dit wel iets leuks.’’