In de Europa League kwamen gisteren drie Nederlandse ploegen in actie. AZ won op eigen veld van Athletic Bilbao, verliezend finalist van 2012. Ajax nam het in Noorwegen op tegen Molde, die wedstrijd eindigde in een gelijkspel en Groningen verloor haar tweede EL-duel van dit jaar.

AZ – Athletic Bilbao 2-1

Coach Ernesto Valverde van Bilbao koos er tegen AZ voor om een B-elftal het veld in te sturen. Beide ploegen waren in de eerste helft erg aan elkaar gewaagd. Rienstra schoot namens AZ op de lat, terwijl Coutinho de thuisploeg behoedde voor een achterstand. Het was uiteindelijk Markus Henriksen die de ‘Alkmaar Zaanstreek’ op voorsprong zette na 55 minuten. Uit een snelle counter schoot hij beheerst binnen. Tien minuten later stond plotseling de 2-0 op het scorebord. Een voorzet van Ridgenacio Haps werd aangeraakt door Eneko Boveda en eindigde achter doelman Iago Herrerin. Uiteindelijk was het Aritz Aduriz die iets terugdeed namens de uitploeg. De goalgetter schoot de bal hard in de kruising: 2-1. De overwinning van AZ betekende de eerste voor hen dit Europa League seizoen.

Vaaaaaaaamos ?? 2-1 win over Athletic Bilbao. Wooow. Well done boys. Thanks for the amazing support. Keep on going!

Een foto die is geplaatst door Markus Henriksen (@markushenrix) op

Klik hier voor de samenvatting van AZ – Athletic Bilbao

Molde – Ajax 1-1

Voor Frank de Boer en zijn mannen was het zaak om de eerste drie punten te pakken in groep A. De vorige wedstrijd speelde Ajax namelijk gelijk tegen Celtic. In Noorwegen begon de ploeg slecht. Al na acht minuten had Eirik Hestad de thuisploeg op voorsprong gezet. Na een uitbraak was het Etzaz Hussain die de bal voorgaf en zag dat zijn medespeler de 1-0 maakte. De Amsterdammers domineerden de wedstrijd en tien minuten na de openingsgoal had Ajax de schade gerepareerd. Viktor Fischer schoof de bal van zo’n 25 meter afstand binnen, dit betekende alweer de vierde goal in vijf wedstrijden voor de Deen. Verder dan 1-1 kwam het niet en zo pakte ‘De Ajacieden’ hun tweede punt deze jaargang.

Klik hier voor de samenvatting van Molde – Ajax

SC Braga – FC Groningen 1-0

In een halfgevuld Estádio Municipal de Braga stond FC Groningen al binnen vijf minuten op achterstand. Ahmed Hassan, spits van SC Braga, stapte eerst slim over de bal, kreeg de bal daarna ingespeeld en liet Sergio Padt kansloos: 1-0. Dat het bij deze stand bleef is opmerkelijk te noemen. De Portugezen bleven aandringen en creëerden enkele goede kansen. Zo was Rui Fonte na tien minuten dichtbij de tweede goal, zijn schot toucheerde twee keer de onderkant van de lat, maar ging er op miraculeuze wijze niet in. Namens de ‘Trots van het Noorden’ kreeg Bryan Linssen de enige kans, hij schoot uit de draai over. In het restant van de wedstrijd scoorden beide ploegen niet meer en zo eindigde het in 1-0. Dit betekende voor FC Groningen het tweede verlies in twee wedstrijden.

Klik hier voor de samenvatting van SC Braga – FC Groningen