Het aantal files in de maanden juli, augustus en september is sterk toegenomen. De filezwaarte is met achttien procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De drukste plekken zijn Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Volgens ANWB-verkeersdeskundige Edwin Gerritsen heeft dit te maken met het aantrekken van de economie.

In augustus begonnen de meeste mensen weer met werken, waardoor het drukker werd op de weg. Volgens Gerritsen was er het afgelopen jaar sowieso een toename van drukte op de weg. “Ik denk dat het te maken heeft met de groei van de economie. In 2008 begon de economische crisis, toen werd het veel rustiger op de weg. Nu de crisis voorbij is, neemt de drukte weer toe.”

Verkeersdeskundige en trendwatcher Max van Kelegom trekt dit in twijfel. “De werkloosheid is nog steeds erg hoog, dus of de toename van verkeersdrukte te maken heeft met aantrekking van de economie, is nog maar de vraag. Wel is er meer economische activiteit en dus ook meer transport op de snelwegen.”

De drukste punten op de snelweg zijn A20, Hoek van Holland – Gouda en A1, Amsterdam – Apeldoorn. Andere drukke knelpunten zijn Delft en Zoeterwoude.

Het aanleggen van nieuwe wegen is volgens Gerritsen niet de oplossing. “Het is veel te duur om telkens nieuwe wegen aan te blijven leggen. Zo lang het nog niet zo druk is als voor 2008, is dat naar mijn mening ook niet nodig. Ik denk dat je bij een goedlopende economie de files er gewoon bij moet nemen.”