Het aantal buitenlandse studenten op de Nederlandse universiteiten is de afgelopen jaren enorm gestegen. Op dit moment is maar liefst 13 procent van alle universitaire studenten in Nederland buitenlands. Op de universiteit van Tilburg groeide het aantal van 2750 naar 4000 internationale studenten.

De meeste Nederlandse universiteiten staan in de top 300 van de Times Higher Education Ranking. Ook behoort Nederland tot een van de enige landen waarvan bijna alle universiteiten in de ranking staan. “Dit maakt het dus ook aantrekkelijk voor buitenlandse studenten”, vertelt Veerle Ross, lid van International Exchange Erasmus Student Network. Dat is de organisatie die studeren in het buitenland mogelijk maakt. “Door het hoge niveau van educatie op onze universiteiten maken buitenlandse studenten ook meer kans op een baan.”

“Zo wordt het een stuk toegankelijker”

Nederland weet de educatie aantrekkelijk te maken voor buitenlanders. “Ze willen hier waarschijnlijk studeren omdat het in Nederland gewoonweg goed geregeld is en het is voor Europeanen best goed te betalen. De universiteit streeft er ook echt naar om internationaal te zijn”, aldus Veerle. Door partnerships en redelijk acceptabele eisen wil de universiteit meer buitenlanders naar Nederland trekken. “Zo wordt het een stuk toegankelijker.”
Zelf vindt Veerle de aanwezigheid van internationale studenten totaal geen probleem. Ze zegt de verschillende culturen juist leerzaam te vinden. “Onze projectgroepjes bestaan altijd uit vijf personen, waarvan er minimaal een buitenlands is. Je leert echt van elkaar.”

Ook Maastricht zit vol met verschillende nationaliteiten. Met ongeveer 12.000 vooraanmeldingen hebben ze dan ook de meeste buitenlandse studenten van alle universiteiten in Nederland. Deze komen vooral uit Duitsland en België. Eindhoven en Delft zijn vooral populair onder de Chinese en Indiase studenten.