Spullen kopen bij een kringloopwinkel is hipper geworden. Tot die conclusie kwamen programmamakers Marscha van Rooij en Manon Peters. Voor de tweede serie van ‘Op waarde geschat’ gingen ze opnieuw op pad om een inkijkje te geven in twaalf Brabantse kringloopwinkels. Kringloopwinkels zijn een bron van interessante verhalen van medewerkers, bezoekers en producten.

Spullen met een verhaal. ‘’Zoals dit’’, roept de vrijwilliger van tweedehandswinkel Secondlife, terwijl ze met een item mijn kant op komt lopen. ‘’Het blijkt iets te zijn voor in een kachel. We hebben wel lang moeten zoeken voor we daar achter waren.’’

Unieke spullen
Het zijn juist die verborgen pareltjes die mensen aantrekken. ‘’Ik kom graag in kringloopzaakjes. Ik kan hier spullen vinden die ik in een normale winkel nooit tegen ga komen, vertelt Joop (21) terwijl hij druk in de weer is in de verschillende rekken in tweedehandswinkel Secondlife. Het blijkt niet zijn enige adres in de zoektocht naar unieke spullen. ‘’Ik ben al twee dagen de zaakjes aan het afstruinen. Er zitten er best veel in Tilburg.’’

                                                                                  ‘’Hier komt eigenlijk alles’’

Studenten, Polen, ouderen
Joop blijkt zeker geen uitzondering. ‘’Hier komt eigenlijk alles’’, vertelt Wilma Huismans, eigenaar van Secondlife. ‘’Studenten, Polen, ouderen. De laatste tijd komen er zeker meer studenten in de winkel. We zien vooral een piek net na de zomervakantie, als studenten spullen nodig hebben om hun nieuwe kamer in te richten.’’ Liesbeth, van het nog geen honderd meter verder gevestigde Peerke, kan dit beamen. ‘’We merken wel dat het de laatste tijd is toegenomen. Dit komt ook door de aanwezigheid van café Berlijn hier op de hoek. Er komen meer jonge mensen die daar van het terras af komen even een kijkje nemen bij ons in de winkel.’’

Stichting Tess
Wilma draait de tweedehandswinkel Secondlife geheel zelfvoorzienend, met vier vrijwilligers. Na aftrek van de huur gaat de rest zelfs naar het goede doel. ‘’Stichting Tess, die zich onder meer inzet voor zwemmen met dolfijnen en schoolgeld voor Marokkaanse kindertjes. Zo kan ik hier én daar mensen blij maken. Eigenlijk is het dus dubbel leuk. Ik ga ook zelf kijken in Marokko. Als ik die blije blikken in de ogen van die kinderen zie is dat onbetaalbaar.’’

Korvelseweg
Dat tweedehandswinkels populair zijn in Tilburg is goed terug te zien op de Korvelseweg. In deze gezellige straat vestigt zich naast Secondlife en Peerke ook nog een ruilwinkel. Allemaal zitten ze binnen een straal van honderd meter. Overigens heeft die ruilwinkel wel een iets andere structuur en insteek. De Ruilwinkel Tilburg Zuid wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van Tilburg Akkoord. Met vrijwilligers wordt de winkel draaiende gehouden. Uniek aan deze winkel is dat je niet met geld, maar met punten betaald. Klanten krijgen een account met punten. Voor ingeleverde kleding krijg je punten, terwijl kleding kopen punten kost. Zo kunnen mensen zonder portemonnee toch leuke spullen krijgen.

Op waarde geschat
De eerste aflevering van ‘Op waarde geschat’ is inmiddels uitgezonden. De volgende aflevering is op 4 oktober om 9.40 op Omroep Brabant. Daarna wordt de uitzending ieder uur herhaald.